Fysik

impuls

29. november 2004 af adflicto (Slettet)
I en opgave har jeg fundet impulsen af en H kerne, og jeg ved at impulsen er bevaret efter støddet med protonen P. Når H kernen rammer P ved jeg at P ryger ud med en vinkel på 52 og H på 22.
Opgaven går ud på at tegne situationen over på et stykke overhead papir og vha. impulsbevarelse integne de udgående impulsvektore (P og H vektoren)... jeg kan bare ikke se hvordan jeg skal kunne gøre dette?...
.
.
.
......
.
.
.

Jeg ved ikke om ovenstående "tegning" kan hjælpe..

-AdfliCto

Svar #1
29. november 2004 af adflicto (Slettet)

når.. well den tegning hjalp ikke lige frem :D... never mind the tegning then.

Brugbart svar (0)

Svar #2
29. november 2004 af Epsilon (Slettet)

En H-kerne er det samme som en proton. Det vil sige, at du ser på en proton-proton kollision.

Er den ene proton i hvile inden kollisionen?

Kan du ikke skrive opgaveteksten ned herinde? Så er det alt andet lige lettere at give hints til, hvordan den kan gribes an.

//Singularity

Svar #3
29. november 2004 af adflicto (Slettet)

det er fordi opgaveteksten indeholder en tegning. Jeg har lige hurtigt tegnet en skitse af situationen, og skriver hvad tekst der står i opgaven:
billede: http://nissegiraf.nabolaget.org/~adflicto/impuls.JPG

"Overfør sporene til et gennemsigtigt millimeterpapir. Afsæt deuteriumkernens impulsvektor. Benyt impulsbevarelse til at konstruere de udgående impulsvektorer"

jeg har regnet impulsen ud før støddet, så den vektor har jeg tegnet ind. Og JA protonen ligger stille før støddet.

Brugbart svar (0)

Svar #4
29. november 2004 af Epsilon (Slettet)

#3: En deuteriumkerne er en 2H-kerne!

Deuterium D: 2H (1 proton, 1 neutron)
Proton P: 1H (1 proton)

Impulsbevarelse i to dimensioner;

px(D)før = px(D)efter + px(P)efter
py(D)før = py(D)efter + py(P)efter

Lad os kalde vinklerne efter kollisionen for u,v

u = 52 grader
v = -22 grader

Hvis du kun skal indtegne vektorerne, behøver du ikke at foretage beregninger, da du kender vinklerne.

1) Afsæt vektoren p(D)før (vandret) med udgangspunkt protonens placering før stødet.

2) Impulsvektorerne p(D)efter og p(P)efter afsættes, så de sammen med p(D)før danner en 'impulstrekant'. Dette kræver jo kun, at du kender vinklerne u og v samt p(D)før.

//Singularity

Svar #5
29. november 2004 af adflicto (Slettet)

Ja men jeg er ikke klar over hvordan denne trekant skal tegnet (konstrueres) jeg mener vektor H+P skal give impulsen før støddet ik?... hvordan skal den tegnes?.. jeg har lavet en lille tegnet for at beskrive min tvivl. de farvede streger er de streger der angiver H+P... hvordan skal denne tegnes?

http://nissegiraf.nabolaget.org/~adflicto/impulstrekant.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #6
29. november 2004 af Epsilon (Slettet)

#4: Under 2) mener jeg naturligvis, at impulstrekanten skal fungere som hjælp. Dernæst skal du med målene fra impulstrekanten tegne vektorerne p(D)efter og p(P)efter med samme udgangspunkt som p(D)før og i de korrekte vinkler, u og v.

//Singularity

Brugbart svar (0)

Svar #7
29. november 2004 af Epsilon (Slettet)

#5: Du gør ikke helt som beskrevet i #4.

Impulstrekanten konstrueres således:

1) Tegn impulsvektoren p(D)før (vandret) med UDGANGSPUNKT i protonens placering før stødet.

2) Afsæt, med udgangspunkt i protonens placering før stødet, vektoren p(D)efter (i vinklen -22grader).

3) Vinklen mellem p(D)efter og p(P)efter er 74 grader. Dette bruges nu til at afsætte p(P)efter et sted på p(D)efter, således at ENDEPUNKTET for p(P)efter er endepunktet for p(D)før.

Dermed er impulstrekanten konstrueret, og impulsvektoren

p(P)efter

kan nu parallelforskydes til at have udgangspunkt i protonens placering før stødet.

Er du med nu?

//Singularity

Svar #8
29. november 2004 af adflicto (Slettet)

sådan?
http://nissegiraf.nabolaget.org/~adflicto/impulstrekant.JPG

Svar #9
29. november 2004 af adflicto (Slettet)

http://nissegiraf.nabolaget.org/~adflicto/impulstrekant.JPG <-- lige én rettelse :D

Brugbart svar (0)

Svar #10
29. november 2004 af Epsilon (Slettet)

#9: Skriv lige 'vektorpile' på De, Pe osv., så det er tydeligt, at der er tale om vektorer.

Du mangler at parallelforskyde Pe så den har udgangspunkt i protonens position før stødet. Ellers fint.

//Singularity

Svar #11
29. november 2004 af adflicto (Slettet)

fint fint, tang sa du ha' sømand..
*giver store mængder street respekt til Singularity*

Skriv et svar til: impuls

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.