Kemi

hjælp til en kemiopg.

29. november 2004 af cs (Slettet)
Hej er der nogle der kan og vil hjælpe med denne opg.

I en lukket beholder findes CO(g)ved en given temp. Trykket i beholderen er 1,00 bar. Der tilsættes Ni(s)og følgende reaktion forløber til ligevægt.
Ni(s)+ 4 CO(g) <-> Ni(CO)4(g)
Temp. fastholdes, og når ligevægten er nået, har 80% af CO(g)reageret.

beregn trykket i beholderen ved ligevægt.

håber at der nogle der lige har tid til at give et par hints.

Brugbart svar (0)

Svar #1
29. november 2004 af Epsilon (Slettet)

Hmm - en trykligevægtsopgave :) Det er mig bekendt ikke gymnasieelevers livret.

Her er et par hints:

1) Ved starten er der KUN kulilte CO(g) i beholderen ved trykket 1.00bar, dvs. partialtrykket p(CO) = 1.00bar.

2) Idealgasligningen p = n*R*T/V = k*n idet volumen V og temperatur T FASTHOLDES (jf. opgaveteksten). Dvs. partialtryk og stofmængde er proportionale.

3) Ved ligevægt er 80% af CO-mængden forbrugt. Hvor meget er der tilbage? Totaltrykket p ved ligevægt er jo

p = p(CO)ligevægt + p(Ni(CO)4)ligevægt

Hjælper det?

//Singularity

Svar #2
29. november 2004 af cs (Slettet)

er i tvivl, i punkt 2 skriver du p=n*r*T/V =k*n, hvad er k*n
dvs. jeg har
p=n?*0,08314mol*k/bar*l*(273+43)grader/v?,der står godt nok at v fastholdes, men hvad skal jeg så sætte ind. Er totalt gået i baglås med denne opgave.


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. november 2004 af Epsilon (Slettet)

#2: k = R*T/V er en konstant, idet T og V er konstante (jf. opgaveteksten). Dermed er partialtrykket for hver af gasserne proportionalt med stofmængderne;

p(CO) = k*n(CO) og p(Ni(CO)4) = k*n(Ni(CO)4)

Du skal regne på ændringer i partialtryk. Glem alt om voluminet, med mindre det er oplyst i opgaven.

Hvorfra ved du, at T = (273.15+43)K? Står det i opgaveteksten?

//Singularity

Svar #4
29. november 2004 af cs (Slettet)

i opg a står der at stoffets kogepunkt er 43 grader celcius og så står der man skal finde den molare standardentalpi, så gik jeg ud fra at når temp. blev fastholdt så var det temp. fra a)

Svar #5
29. november 2004 af cs (Slettet)

men vil det sige at det jeg skal finde er
P=n*R*T/V +n*R*T/V

Brugbart svar (0)

Svar #6
29. november 2004 af Epsilon (Slettet)

#4: Det kan du næppe gå ud fra. At stoffet er på gasform betyder ikke nødvendigvis, at T fastholdes ved kogepunktet. Bemærk, at der i teksten står

"I en lukket beholder findes CO(g)ved en given temperatur."

(jf. indlægget). Det kan lige så godt være en helt anden temperatur over kogepunktet.

#5: Ja, hvis du dermed mener totaltrykket p ved ligevægt

p = p(CO)ligevægt + p(Ni(CO)4)ligevægt

så er det helt korrekt.

//Singularity

Svar #7
29. november 2004 af cs (Slettet)

men hvis jeg så hverken har volumen ellet temperaturen så kan jeg vel ikke finde trykket, hvis jeg skal bruge idealgasligningen.

Brugbart svar (0)

Svar #8
29. november 2004 af Epsilon (Slettet)

#7: Skriv lige hele opgaveteksten ned herinde. Så er der mindre risiko for at jeg overser noget. Så vidt jeg kan se, kan man godt regne opgaven uden kendskab til temperatur og volumen.

//Singularity

Svar #9
30. november 2004 af cs (Slettet)

Ved Mondprocessen reagerer nikkel med carbonmonoxid efter reaktionenskemaet
Ni(s)+ 4 CO(g) -> Ni(CO)4(g) (I)
stardardentalpien for Ni(CO)4(g)er -601,58kJ/mol, og stoffets kogepunkt e 43 grader.

a)beregn den molare standartentalpi for reaktion.

I en lukket beholder findes CO(g)ved en given temp. Trykket i beholderen er 1,00 bar. Der tilsættes Ni(s)og og reaktion (I)forløber til ligevægt.
temp. fastholdes og når ligevægten er nået, har 80% af CO(g)reageret.

b) beregn trykket i beholderen ved ligevægt.

c)bestem temp. i beholderen.

d) betem intropien for reaktion (1), samt kommenter resultatet.

Nikkelmalm udgraves i områder, hvor der har været meteoritnedslag, ide meteoritterne indeholder nikkelsulfid.
Nikkelsufidet omdannes gennem en række procestrin til nikkel. Det dannede nikkel er urent og renses under undnyttelse af mondprocessen.

I beholder A forløber reaktion (I) ved 50 grader mens den modsatte reaktion forløber i beholder B ved 180 grader. gasblandingerne strømmer fra den ene beholder til den anden.

e) forklar, hvordan det urene nikkel renses ved processen, idet du argumenterer kvalitativt for valget af de to temperaturer.

det var hele opgaven.


Brugbart svar (0)

Svar #10
30. november 2004 af Epsilon (Slettet)

#9: Her er hints og kommentarer til a) og b);

a) Jeg går ud fra, at der menes TILVÆKSTEN i molar standardentalpi. Ellers må du lige sige til, hvis det er forkert.

Resultat: delta(Hm) = -159.46kJ/mol

Er reaktionen mod højre endoterm eller exoterm?

b) Fra starten er partialtrykket af CO i beholderen lig totaltrykket p=1.00bar. Beholderen er lukket, og temperaturen fastholdes, så idealgasligningen giver

p(CO) = n(CO)*R*T/V = k*n(CO)

og tilsvarende for gassen Ni(CO)4. Partialtryk og stofmængde er altså proportionale.

Hint: 80% af CO-mængden er forbrugt ved ligevægt. Hvor stort er partialtrykket af CO hhv. Ni(CO)4 ved ligevægt? Hvad er da totaltrykket p ved ligevægt?

Resultat: p = 0.40bar

Bemærk, at du nu kan beregne størrelsen af Kp (ligevægtskonstanten) ud fra partialtrykkene af CO og Ni(CO)4. Det kunne jo være, at du fik brug for at kende Kp senere :)

//Singularity

Svar #11
30. november 2004 af cs (Slettet)

okay mange tak for det, jeg har lige et lille spørgsmål til opg. e) er sådan lidt i tvivl med den.

Brugbart svar (0)

Svar #12
02. maj 2005 af aerobec (Slettet)

hehe nu sidder jeg med samme problem, men forstår ikke helt det singularity har skrevet op til flere gange i indlæggene foroven, nogen der måske kunne hjælpe?

Brugbart svar (0)

Svar #13
08. april 2007 af joester (Slettet)

også mig. sidder med samme opgave og forstår ikke nogle af de svar der er blevet givet og hvordan resultatet kan blive 0.4 bar.

Brugbart svar (0)

Svar #14
02. november 2009 af jesFB (Slettet)

Ved ligevægt er der brugt 80% CO. Der er så 20% tilbage.

20%*1bar = 0.2 bar

(80%*1bar)/4= 0.2 bar

Ptotal=0.2+0.2=0.4 bar som må være trykket ved ligevægt


Skriv et svar til: hjælp til en kemiopg.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.