Kemi

pH i opløsninger

17. maj 2009 af mm :) (Slettet)


(2) Beregn pH i opløsninger, der er fremkommet ved at blande følgende :
(a) 25 mL 0,1 M HCl og 25 mL 0,1 M HNO3 .


(b) 30 mL 0,10 M HCl og 15 mL 0,1 M NaOH.


(c) 30 mL 1,0 M HCl og 60 mL 1,0 M NaOH.
 

er der nogen der vil vise et eksempel på hvordan man beregner dem?


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. maj 2009 af mathon

2
før blanding:
(a)  HCl + H2O  →  Cl-  + H3O+

[H3O+] = [HCl] hvoraf
n1(H3O+) = (0,025 L)*(0,1 mol/L) = 0,0025 mol

HNO3 + H2O →NO3- + H3O+

[H3O+] = [HNO3] hvoraf
n2(H3O+) = (0,025 L)*(0,1 mol/L) = 0,0025 mol

efter blanding:
n(H3O+) = n1(H3O+) + n2(H3O+) = 2*(0,0025 mol) = 0,0050 mol i fællesvolumenet 2*(25 mL) = 0,050 L

[H3O+] = (0,0050 mol)/(0,050 L) = 0,1 M

pH = -log([H3O+]) = -log(10-1) = -(-1) = 1
 


Skriv et svar til: pH i opløsninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.