Matematik

sammenhængen mellem areal og stamfunktion

22. maj 2009 af jwan20 (Slettet)

sådan lyder spørgsmålet. gør red for sammenhængen mellem areal og stamfunktion.

og at bevise sammenhængen.

nogen ideer????


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. maj 2009 af Rasmus_Hedegaard (Slettet)

Det er det med, at givet en (lad os sige kontinuert) funktion f : [a,b]->R, som er strengt positiv, altså grafen for f er altid over x-aksen. Så defineres integralet af f fra a til b som F(b)-F(a), hvor F er en (vilkårlig) stamfunktion til f.

Funktionen f skal være kontinuert for at sikre, at F eksisterer (men F kan også eksistere under svagere betingelser), og man bør tjekke, at udtrykket F(b)-F(a) er uafhængigt af valget af stamfunktion F.

Anyway, det viser sig, at F(b)-F(a) netop er arealet i intervallet fra a til b, under grafen for f, og over x-aksen.

Det kræver et bevis, som du sikkert kan finde i din bog. Kursorisk går det på, at definere en funktion A : [a,b] -> R, som vi kalder arealfunktionen. Den er defineret ved, at A(x) er arealet under f, men over x-aksen, i intervallet [a,x]. Man kan vise, at A er en stamfunktion til f, altså A'(x)=f(x) for alle x i [a,b].

Da integralet af f fra a til b er F(b)-F(a), hvor F er en eller anden stamfunktion til f, kan vi særligt vælge F=A.

Altså

§ f(x) dx (fra a til b) = A(b)-A(a) = A(b),

fordi A(a) pr. definition er 0. Men A(b) er jo netop arealet under f i intervallet fra a til b.


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. maj 2009 af keg (Slettet)

Hej, prøv at gå ind på matematik i dette link

http://www.frividen.dk/. Der bliver det gennemgået.

mvh. keg


Skriv et svar til: sammenhængen mellem areal og stamfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.