Matematik

? HASTER TOTAL MEGET

23. maj 2009 af Larshansensen111 (Slettet)

Davvs.
Det haster alvorligt meget med min opgave:

Brobuen på figuren, har form som en del af en parabel, mens vejbanen er en ret linje - Målene fremgår på figuren (se linket nedenunder=

Angiv en forskrift for den parabel, der dannes af det nederste af brobuen (Hint; Indlæg et koordinatsystem på et smart sted). 

Hvordan gør man det? Jeg har forsøgt at finde svar på denne opgave fra i fredags, men jeg kan ikke få en løsning. Meningen ved mit spørgesmål er ikke i skal løse min opgave!!!! Men j vil gerne have at det skal skæres ud i pap for mig. Tak alle samme..
 

Vedhæftet fil: Skitse.jpg

Svar #1
23. maj 2009 af Larshansensen111 (Slettet)

JEG KAN FORTÆLLE JEG AT: [Svaret til denne opgave er, ifølge facitlisten:
f(x) = -(1/80)x^2+20
20 ; 18,75 ; 15 ; 8,75
- men kan ikke finde ud af hvordan jeg skal regne opgaven ud]


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. maj 2009 af weibel (Slettet)

Hvis du indlægger et koordinatsystem, så der er 40 meter på hver side af x-aksen, kan du vel bare bruge en funktion der beskriver en parabel (x²) og gange op så den passer?


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. maj 2009 af Rasmus_Hedegaard (Slettet)

Smid for eksempel et koordinatsystem ind på figuren, der har nulpunkt præcis midt på vejen.

Man ved meget om en parabel, når man kender dens skæringspunkter med x-aksen. Her vil de være (-40,0) og (40,0).

Husk, at hvis f(x)=ax^2+bx+c angiver en parabel, og parablen skærer x-aksen i r_1 og r_2, så er

f(x)=a(x-r_1)(x-r_2).

Sig til, hvis du skal bruge flere hints.


Svar #4
23. maj 2009 af Larshansensen111 (Slettet)

jeg forstår ikke hvor du har dette fra (-40,0) og (40,0)  ????


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. maj 2009 af Rasmus_Hedegaard (Slettet)

Det kommer fra, at hvis jeg lægger et koordinatsystem, som har sit nulpunkt præcis midt på vejen, og hvis jeg vedtager, at én enhed på f.eks. x-aksen svarer til én meter i virkeligheden, så da vejen er 80 meter, må der være 40 meter på hver side til hvor broen skærer vejen.


Svar #6
23. maj 2009 af Larshansensen111 (Slettet)

1. Smider et koordinatsystem ind på figuren: dvs. (-40m) og (40m)
2. f(x)=ax^2+bx+c angiver en parabel, og parablen skærer x-aksen i r1 og r2, så er skal jeg bruge den her forskrift: f(x)=a(x-r1)(x-r2).
r1= -40 m og r2= 40 m.
3. Så siger vi toppunktet er: 20 = a(0+40)(0-40)
20 = -600av

4. her kan jeg bestemme at a = -(1/80).

Og f(x)=-(1/80)^2+20 ???

rigtigt?=


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. maj 2009 af Rasmus_Hedegaard (Slettet)

Ja, det ser fint ud!

Du har et par tastefejl, vær lige obs på det, når du skriver ned.

Du skriver "20 = -600av", det skulle have været "20 = -1600a".

Og du mangler lige et x i dit sidste udtryk for f.


Svar #8
23. maj 2009 af Larshansensen111 (Slettet)

hov... jeg mente 20 = -1600a...

Hvad mener du med  (du mangler lige et x i dit sidste udtryk for f.)

vil du vise mig hvor?


Brugbart svar (0)

Svar #9
23. maj 2009 af Rasmus_Hedegaard (Slettet)

Ja. Du skriver

"f(x)=-(1/80)^2+20", men du skulle have skrevet "f(x)=f(x)=-(1/80)x^2+20".


Svar #10
23. maj 2009 af Larshansensen111 (Slettet)

mange tak rasmus!!!!


Skriv et svar til: ? HASTER TOTAL MEGET

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.