Matematik

funktion

24. maj 2009 af Voip (Slettet)

Hej, jeg håber der er nogen der kan hjælpe mig med denne opgave, mange tak:

Funktionen f er givet ved:

f(x)= 2·1.5x  for x ≤1

f(x)=9·(1/3)x for x>1

bestem funktionens værdimængde


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. maj 2009 af Isomorphician

Det drejer sig om eksponentielle funktioner, som er monotont voksende eller aftagende alt efter værdien for fremskrivningsfaktoren. Kig derfor på funktionsværdien for x = 1 i begge funktioner, og kig på om fremskrivningsfaktoren er større eller mindre end 1.


Svar #2
24. maj 2009 af Voip (Slettet)

ok, tak for dit svar:)

når jeg tegner grafen, bliver den første funktion eksponentielt voksende, så aflæser jeg bare værdi mængden til 2 ; uendelig  ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. maj 2009 af Isomorphician

Husk at aflæse i x = 1, og så skal du huske at kigge på x-værdier mindre eller lig 1 for det første udtryk.

(Jeg skulle lige læse opgaven en gang til for at opdage at det drejede sig om én funktion og ikke to)


Svar #4
24. maj 2009 af Voip (Slettet)

ok, men hvad vil det sige, at det er én funktion og ikke to? skal man så ikke tegne dem hver for sig?


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. maj 2009 af Isomorphician

Det viser sig (ganske belejligt) at de har samme funktionsværdi for x = 1, og derfor er en sammenhængende funktion


Svar #6
24. maj 2009 af Voip (Slettet)

så de har samme værdimængde?


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. maj 2009 af Isomorphician

"de" er dele af én funktion.

Find derfor mindsteværdien for begge funktioner, og maksimumværdien for begge funktioner.

Den mindste mindsteværdi og den største maksimumværdi er værdimængden for begge udtryk der udgør funktionen.


Svar #8
24. maj 2009 af Voip (Slettet)

ok, kunneman skrive det således i den første:

f(1)=3

og i den anden f(1.1)=2.6

i den anden funktion er x jo ikke lig 1 ,men større end1..kan man så skrive det sådan?


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. maj 2009 af Isomorphician

Som du siger vil det andet udtryk aldrig få funktionsværdien 3, da x > 1 og ikke x ≥ 1.

Da det andet udtryk er faldende for x > 1 kan maksimum findes ved:

f(1) = 2*1,51 = ...


Svar #10
24. maj 2009 af Voip (Slettet)

ok så mán kan godt skrive det på den måde.. kan løsningen til den første være 3:uendelig?


Brugbart svar (0)

Svar #11
24. maj 2009 af Isomorphician

Nej.

Tegn det på din grafregner eller i Graph med de restriktioner der er i opgaven, så kan du sikkert se det.


Svar #12
24. maj 2009 af Voip (Slettet)

ok, tak for hjælpen:)


Skriv et svar til: funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.