Matematik

Trekants side + areal?

24. maj 2009 af 8515281 (Slettet)

I en ligebenet trekant er vinklerne ved grundlinien 81 grader og grundliniens længde er 18.
Beregn vinkel C, siden |AC|, h (fra midten af |AB| til vinkel C), og trekantens areal.

:) ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. maj 2009 af Isomorphician

Du kender to vinkler, deraf kan du finde den sidste vinkel.

Sinusrelationerne kan give dig |AC|.

Pythagoras kan give dig h

Grundlinje*h*½ giver dig arealet.


Svar #2
24. maj 2009 af 8515281 (Slettet)

okay, tak :)

Men sinusrelationerne er det ikke den der a/SIN A = b/SIN B  = c/SIN C

hvordan kan jeg så bruge den når den eneste side jeg kender er c?
kan du ikke prøve at lave beregningen for at finde |AC| ? :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. maj 2009 af Isomorphician

c = 18

C = 18°

|AC| = b, og derfor fås:

c/sin(C) = b/sin(B) <=>

18/sin(18°) = b/sin(81°) <=>

sin(81º)*(18/sin(18°) = b <=>

........ = b


Svar #4
24. maj 2009 af 8515281 (Slettet)

tak for det :)

Men i vores facitliste står der at svarene bliver:
18 grader, 58, 57 og 511.

og jeg får svarene til:
vinkel C = 18 grader.
|AC| = 57,53207899
h = 115,064158
areal = 1035,9

hvordan kan dét være? :(


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. maj 2009 af Isomorphician

Hvis du runder |AC| af til nærmeste heltal vil det også give 58.

Hvis du skriver dine udregninger ind er det lidt nemmere at se hvor det går galt.


Svar #6
24. maj 2009 af 8515281 (Slettet)

udregninger:

vinkel C:
180 - 81 - 81 = 18 grader.

|AC|:
c = 18.
C=18 grader.

c/SIN C = b/SIN B <=>
18/SIN(18grader) = b/SIN(81grader) <=>
SIN(81grader) * 18/Sin (18grader) = b <=>
b = 57,53207899

h:
a^2+b^2=c^2
57,53207899 + 57,53207899 = 115,064158

Arealet:
Grundlinje * h * ½ = areal.
18 * 115,1 * ½ = 1035,9

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. maj 2009 af Isomorphician

h: tænk på at trekant ABC ikke er retvinklet.

Du kan derimod dele ABC op i to retvinklede trekanter ved at betragte h, som den ene katete og halvdelen af AB som den anden katete, og AC som hypotenusen.


Svar #8
24. maj 2009 af 8515281 (Slettet)

ups :b

hvad hedder formlen jeg skal bruge til h så?


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. maj 2009 af Isomorphician

(18/2)2 + h2 = 57,5322, isoler h.


Svar #10
24. maj 2009 af 8515281 (Slettet)

Jeg får det altså stadig til et eller andet sindssygt tal.
Tror ikke min lommeregner dur :s


Brugbart svar (0)

Svar #11
24. maj 2009 af Isomorphician

(18/2)2 + h2 = 57,5322 <=>

h2 = 57,5322 - 92 = 3228,931 <=>

h = √3228,931 = 56,824 ≈ 57


Svar #12
24. maj 2009 af 8515281 (Slettet)

nej vent nu får jeg det til 56,82368365 :)


Svar #13
24. maj 2009 af 8515281 (Slettet)

#11 - præcis :D


Svar #14
24. maj 2009 af 8515281 (Slettet)

Hvis du har lyst til at hjælpe, har jeg også den her opgave som jeg er lidt i tvivl om:

Der er tegnet en trekant hvor alle vinklerne er ukendte.
alle siderne er kendte:

side |AB| = 34,2
side |BC| = 23,8
side |AC| = 21,7
Beregn trekantens vinkler.
 

Formlen jeg ville bruge var COS A = b^2 + ^c^2 - a^2 / 2 ab

Men når jeg regner det ud bliver det et meget underligt tal s;

Jeg fik afvide at det nok var min lommeregner, som ikke var indstillet til grader.
Men det kan jeg ikke lige finde ud af, at få den til.
Så skrev en anden: "Alternativt kan du tage dine radianer og gange med 180/pi. Det giver dig det tilsvarende gradtal."

Men ved du hvad de der radianer er for nogle? :)


Brugbart svar (0)

Svar #15
24. maj 2009 af Isomorphician

Radianer er et vinkelmål.

Der går 2pi radianer på en cirkel.

Din formel er også forkert:

cos(A) = (b2 + c2 - a2)/(2bc)


Svar #16
24. maj 2009 af 8515281 (Slettet)

okay.
jamen hvordan bruger jeg så den med radianer på min opgave?
Det lyder da til, at være meget lettere at gøre det på den måde?
Kan bare ikke se hvordan, når jeg ikke har nogle vinkelmål? :)


Brugbart svar (0)

Svar #17
24. maj 2009 af Isomorphician

Det resultat du får ganger du med 180 og dividerer med pi.

Det er dog noget lettere hvis du omstiller til grader.

Skriv dine udregninger ind.


Svar #18
24. maj 2009 af 8515281 (Slettet)

har ik lavet udregningerne endnu men var gået lidt i gang før:

COS A = 21,7^2 + 34,2^2 - 23,8^2 / 2 * 23,8 * 21,7
= 1032,92

COS A = 470,89 + 1169,64 - 566,44 / 1032,92

og så kom jeg ikke rigtig videre?


Brugbart svar (0)

Svar #19
24. maj 2009 af Isomorphician

Du bruger stadig den forkerte formel.

Brug den jeg skrev i #15.


Svar #20
24. maj 2009 af 8515281 (Slettet)

det er da den rigtige formel, jeg har bare ikke taget parenteser udenom.
men det har jeg gjort på min lommeregner :) ?


Forrige 1 2 Næste

Der er 28 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.