Fysik

Hjælp til 1 lille fysik opg..

04. december 2004 af Melanie (Slettet)
Hej er her nogen som kan hjælpe mig med denne opg, forstår den ikke...

Hvilket spændingsfald skal der være over et røntgenrør, hvis den mindste bølgelængde i strålingen fra røret skal være 1,2 Å?

Svar #1
04. december 2004 af Melanie (Slettet)

Er der ikke nogen der kan hjælpe....

Brugbart svar (1)

Svar #2
04. december 2004 af Epsilon (Slettet)

#1: Jo da :)

Længdeenheden 1 Ångstrøm, 1Å = 10^(-10)m. Dermed er den mindste bølgelængde

lambda(min) = 1.2Å = 1.2*10^(-10)m

Energien af de udsendte fotoner med denne minimale bølgelængde er

E = h*c/lambda

hvor h er Plancks konstant, og c er lysets fart i vakuum. Dem kan du slå op i Databogen og dermed beregne E.

Så spændingsfaldet U over røntgenrøret skal være mindst

U = E/e

hvor e = 1.6021773*10^(-19)C er elementarladningen. Ellers kan der ikke udsendes fotoner med bølgelængden ovenfor. Kan du se det?

//Singularity

Svar #3
04. december 2004 af Melanie (Slettet)

kan det passe at svaret er:
U=1,02*10^-16 m ??

Brugbart svar (1)

Svar #4
04. december 2004 af Epsilon (Slettet)

#3: Nej, ingenlunde. Du kan da ikke angive et spændingsfald i meter!

Hvis du bruger formlerne korrekt, så er

U = E/e = h*c/(e*lambda(min))

Prøv at indsætte de korrekte størrelser nu, og se, hvad du får. Det skulle jo gerne være et relativt stort spændingsfald, da det er et røntgenrør. Røntgenstråling er meget energetisk, og U er jo proportional med fotonenergien E.

//Singularity

Svar #5
04. december 2004 af Melanie (Slettet)

ok jeg har fået det til: 10359,975 men hvad er enheden

Brugbart svar (0)

Svar #6
04. december 2004 af Epsilon (Slettet)

#5: Hvis du indsætter de kendte størrelser i SI-enheder, så får du også spændingsfaldet i SI-enhed, nemlig volt (V).

Det korrekte resultat er som du skriver

U = 10kV

afrundet til 2 betydende cifre. Røntgenfotoner har typisk energier i keV-området [kilo-elektronvolt], så resultatet stemmer ret godt med, hvad man intuitivt ville forvente.

//Singularity

Svar #7
04. december 2004 af Melanie (Slettet)

U = 10kV kan man også skrive 10 keV, kan man ikk?

Brugbart svar (0)

Svar #8
05. december 2004 af Epsilon (Slettet)

#7: Nej,

U = 10kV er et spændingsfald, hvorimod

E = 10keV er energi

De to ting er bestemt ikke ens!!

//Singularity

Skriv et svar til: Hjælp til 1 lille fysik opg..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.