Matematik

Potensfunktioner - Eksamen C Niveau 1.g

26. maj 2009 af KrisJ (Slettet)

Hej

Jeg skal til eksamen i starten af juni, og nu er jeg stødt på en opgave jeg ikke kan klare, håber at I kan hjælpe mig!

"Potensfunktioner:

Gør rede for de specielle egenskaber ved potensfunktioner.

Du skal blandt andet komme ind på, hvordan størrelserne a og b i regneforskriften kan bestemmes.

(Men nu særligt den her!!!) Du skal også gøre rede for, hvordan fremskrivningsfaktoren for x kan bruges til bestemmelse af fremskrivningsfaktoren for y"

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. maj 2009 af ibibib (Slettet)

Fy = Fxa, hvor Fy er fremskrivningsfaktoren for y og Fx er fremskrivningsfaktoren for x.


Svar #2
26. maj 2009 af KrisJ (Slettet)

Tak skal du have!

Men har jeg ret når jeg siger at der ikke er nogen bestemt definition på a og b i forskriften?


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. maj 2009 af ibibib (Slettet)

a og b er naturligvis defineret for potensfunktioner. Måske tænker du på:

I lineære og eksponentielle funktioner fortæller a noget om funktionen, når x vokser med 1. Det er ikke tilfældet med potensfunktioner. Men fortegnet for a fortæller om potensfunktionen er voksende eller aftagende.

I lineære og eksponentielle funktioner er y=b, når x=0. I potensfunktioner er y=b, når x=1.


Svar #4
26. maj 2009 af KrisJ (Slettet)

Ved potensfunktionen kan den vel også være konstant, hvis a er 0?

Så b er simpelthen defineret ved at y=b når x er 1?

Men hvad så når x ikke er 1?


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. maj 2009 af ibibib (Slettet)

#4
 

Ved potensfunktionen kan den vel også være konstant, hvis a er 0?

Ja.

Så b er simpelthen defineret ved at y=b når b er 1?

Det afhænger af din matematikbog. Måske har I defineret en potensfunktion ved forskriften y=b·xa?
 


Svar #6
26. maj 2009 af KrisJ (Slettet)

Det afhænger af din matematikbog. Måske har I defineret en potensfunktion ved forskriften y=b·xa?
 

- Netop!


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. maj 2009 af ibibib (Slettet)

Det er så definitionen af a og b. De to tal der indgår i forskriften.


Svar #8
26. maj 2009 af KrisJ (Slettet)

Helt i orden! :) tusind tak for svarene..


Brugbart svar (0)

Svar #9
26. maj 2009 af mathon

"Du skal blandt andet komme ind på, hvordan størrelserne a og b i regneforskriften kan bestemmes"

y2 = b*x2a
y1 = b*x1a                    som ved division giver

(y2/y1) = (x2/x1)a

log(x2/x1)*a = log(y2/y1)

a = log(y2/y1)/log(x2/x1)

b = y1/x1a

..............

y = b*xa

log(y) = a*log(x) + log(b)     

Y = aX + B         hvis graf er lineær i dobbeltlogaritmisk afbildning, på hvilken a kan aflæses


Svar #10
26. maj 2009 af KrisJ (Slettet)

hvordan fandt du frem til b?


Brugbart svar (0)

Svar #11
26. maj 2009 af mathon

...når du forudgående har beregnes a


Svar #12
26. maj 2009 af KrisJ (Slettet)

det rigtigt :)


Skriv et svar til: Potensfunktioner - Eksamen C Niveau 1.g

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.