Kemi

Liste over forsæg vdr. Syre/base

03. juni 2009 af mich495c (Slettet)

Hej alle, jeg sører en simpel liste over gode forsøg med syrer og baser til mundtlig 9 klasses eksamen.

Jeg ved at emnet har været oppe før, men jeg har ikke kunnet finde det som jeg søgte, så derfor laver jeg nu en ny tråd..

Altså: det jeg søger er en liste over nogenlunde lette førsøg med syrer og baser..

Tak.

Mvh Michael


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. juni 2009 af Booklover (Slettet)

Du kunne lave et forsøg med fiksersalt og elektrisk strøm. Fiksersalt, natriumthiosulfat, Na2S2O3, skilles i Na2+ og S2- samt O3. Na2+ går til den negative pol i smeltet form, S2- går til den positive pol i smeltet form og O3 går på gasform

Du kunne også lave elektrolyse. Ved elektrolyse skilles HCL, saltsyre, når strøm tilsættes og der dannes H+ ioner og Cl- ioner. Cl- tiltrækkes af den positive pol, og H+ ionerne tiltrækkes af den negative pol. Cl- ionerne afgiver hver en elektron og bliver chloratomer. To chloratomer reagerer og bliver et chlormolekyle.
H+ ionerne reagerer med en elektron. To hydrogenatomer reagerer og danner et hydrogenmolekyle (med oxygenbinding, dvs. H2O).
Ved elektrolyse adskilles stoffer, der indgår i elektrolytter, dvs. salte, syrer og baser opløst i vande, ved at sende en elektrisk strøm gennem dem. Foregår i en elektrolysebeholder med to metalplader, elektroder, forbundet med strømkilden. De positive ioner tiltrækkes til katoden, de negative til anoden.
 

Du kunne lave titrering. Ved titrering kan man sammenligne syreindholdet i forskellige opløsninger, ved at man langsomt drypper en base i en syreblanding (eller omvendt en syre i en base). I begyndelsen siger PH-værdien langsomt, men når H+ ionerne er ved at være opbrugt stiger PH pludseligt voldsomt, dvs. omslagspunktet

Og du kunne lave neutralisation. Hvis man blander saltsyre, HCL, og natriumhydroxid, NaOH, får man blandet ionerne fra de to opløsninger sammen. Basen OH- og H+ fra saltsyren reagerer med hinanden og danner vand H2O. Opløsningen bliver neutral hvis OH- og H+ er den samme mængde. Na+ og Cl- deltager dog ikke i reaktionen, men danner i stedet deres egen reaktion hvor Na+ og Cl- sammensættes. Hvis man inddamper den neutrale væske fordamper vandet og NaCl vil være tilbage;
HCL + NaOH = Na+ + OH- + H+ + Cl- = NaCl + H2O
 


Svar #2
03. juni 2009 af mich495c (Slettet)

 Mange tak for det :) det var præcis det jeg søgte! det er godtnok lidt over mit niveau, men det er jo mit problem..

Jeg er stadig åben for flere ideer..


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. juni 2009 af Booklover (Slettet)

Brugte de forsøg ved 9'ende afgangseksamen ... så har virkelig ikke flere ideer ! ;)


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. november 2012 af qweasd3434 (Slettet)

du kan lave eksperimentet her:

-------------------------------

matrialler:

1 glas plade

10 cm indikatorpapir

2 klemmer

ledninger

strømkilde

1 træpind

syrer eller base

salt vand

--------------------------------

fremgangs måde:

tag papriret og væd det i salt vandet

læg papiret på pariret på glas pladen

sæt klemmerne på de korte sider 

sæt klemmerne til strømforsyningen

lav en lille plet syre eller base

------------------------------------

resultat:

hvis du tog en syre vil den gå til -

+h går til minus

gør det med to syre for, at vise at det kun kan være +h. der gør det

 

hvis du tig en base vil den gå til +

-(OH) går til plus

gør det med to baser for, at vise at det kun kan være -(OH) .de gør det

 

der kommer en blå plet. H2O+strøm= -(OH)forbinnelese

 

håber du kan bruge det


Skriv et svar til: Liste over forsæg vdr. Syre/base

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.