Fysik

Ideale gasser P*V/T

07. juni 2009 af majkenbr (Slettet)

Hej derude,

Jeg har et spørgsmål om ideale gasser i fysik:

En formel siger sådan her:

P*V/T = konstant

Jeg forstår ikke hvordan denne kan være en konstant? Hvad menes der med det? Håber virkelig nogen kan hjælpe!


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. juni 2009 af sHastrup (Slettet)

Idealgasligningen

p*V=n*R*T⇔p*V/T=n*R

n er antal af gassens molekyler og R er en konstant. Derfor er p*V/T konstant.


Svar #2
07. juni 2009 af majkenbr (Slettet)

Okay på den måde. Og hvad betyder det så? Hvad bruger man gasligningen til når man ved at p*V/T er en konstant?


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. juni 2009 af sHastrup (Slettet)

Hvis du f.eks. kender massen af en gas (og den molare masse) samt temperaturen af denne gas kan du beregne trykket ved at isolere p i ligningen. Og det samme hvis du vil bestemme temperaturen af gas eller massen.


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. juni 2009 af SørenJS (Slettet)

Du kan jo altid isolere enkelte dele af ligningen, og på den måde finde ud af noget om gassen du undersøger. Det kræver bare at du kender tre af de værdier, der ikke er konstante, på den måde har du kun én ubekendt tilbage.

Jeg ved ikke, om det var det, du mente?


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. juni 2009 af mathon

fordi
(p*V)/T er et - om ikke i praksis anvendt - mængdemål for gasser

(medens
(p*V)/(R*T) = n er det i praksis foretrukne mængdemål for gasser)


Svar #6
08. juni 2009 af majkenbr (Slettet)

Okay, det kan jeg godt se!

Forstår ikke helt hvordan

p*V=n*R*T⇔p*V/T=n*R

kommer ind i billedet. Hvor kommer R og n pludselig fra, når formlen hedder: P*V/T = konstant

er det bare en mere 'dybdegående' formel som du, sHastrup, bruger? Er med på hvad bogstaverne betyder.


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. juni 2009 af mathon

idealgasligningen
giver
(p*V)/T = n*R = k      da n*R er konstant for en indespærret gas

hvoraf
(p*V)/T = k

eller skrevet

(p1*V1)/T1 = (p2*V2)/T2


Skriv et svar til: Ideale gasser P*V/T

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.