Biologi

perifere modstand

07. juni 2009 af annemarie12 (Slettet)

Hej

Er der nogen der kan forklare mig hvad der perifere modstand er?

Og hvad formålet er med at øge og mindske denne?

- jeg har svært ved at finde ud af hvad meningen med det er (hvorfor det bruges til at regulere blodtrykket og hvordan)

Håber nogen kan hjælpe!


Brugbart svar (2)

Svar #1
07. juni 2009 af Zipzap112 (Slettet)

Du forstår det med det samme, når jeg siger, at blotryk defineres som BT (blodtryk) = MV (minutvolumen) X R (perifer modstand). Blodtryk er altså ligefrem proporational med den mængde blod, der kommer ud af hjertet på et minut.

Den periere modstand er den modstand, blodt møder gennem blodkarsystemet. Du ved, at en vandslanges stråle ryger længere, hvis du sætter din tomle på spidsen. Det skyldes, at du øger den perifere modstand (din tomle) og dermed øger du det hydrostatiske tryk i slangen.

Præcis det samme sker i karrene. Når vi har brug for flere næringsstoffer og ilt ryger ud til kroppens celler, øges fx den perifere modstand (gennem autonom sympatisk kontrol) ved at vasokontrahere den glatte muskulatur omkring ateriolerne i karsystemet. Det øger den perifere modstand og dermed blodtrykket (med mindre altså dit minutvolumen falder, så kan blodtrykker forblive uændret).

Grunden til at ældre mennesker for højere blodtryk skyldes bl.a., at deres kar "kalker" til, hvilket igen øger modstanden.

Viskiositet (legmers evne til at glide omkring hinanden) og hæmotokritværdien (blodlegemer pr. volumen blod) har selvfølgelig også indfyldelse på blodtrykket, fordi de øger den perifere modstand.


Svar #2
07. juni 2009 af annemarie12 (Slettet)

Mange tak skal du have - det hjalp virkelig! :)

kan du så også forklare mig hvorfor det systiliske og diastoliske blodtryk ikke stiger når kroppens arbejdsintensitet øges?


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. juni 2009 af Zipzap112 (Slettet)

Hvor har du læst, at det ikke stiger (bliver helt forvirret =) )? Så vidt jeg ved, stiger begge. Dette er naturligt, da man ved øget arbejdsindsats, også skal have en øget iltning og næringsstofsudveksling.

Læs mere om det her: https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=491589


Skriv et svar til: perifere modstand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.