Matematik

Polarkoordinater til et kompleks tal

08. juni 2009 af µQuantum (Slettet)

Hej med jer,

Jeg er i den norske lærebog "Kalkulus" stødt på følgende eksempel:

3.2.2 Eksempel: Finn polarkoordinaterne til det komplekse tallet

Lengden r er gitt ved

og vinkelen er bestemt ved

og

Den eneste vinkelen i første omløb som har disse værdiene for cosinus og sinus, er

Vi får derfor polarkoordinatene

Det jeg ikke forstår i dette eksempel er den sidste del, for hvordan ser man lige at den eneste vinkel i første omløb som har disse værdier for cosinus og sinus er

Er det noget man bare skal vide eller hvordan?


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. juni 2009 af Rasmus_Hedegaard (Slettet)

Enten ved du det, eller også kan du regne det ud. Tjek på lommeregneren, hvilke værdier af theta, der giver sin(theta)=1/2 (sin^(-1)(1/2) = pi/6, og derfor er sin(pi/6)=sin(pi-pi/6)=sin(5pi/6)=1/2, dvs. pi/6 og 5pi/6 har en sinus på 1/2).

Af værdierne pi/6 og 5pi/6, der er ligningen med cosinus kun opfyldt for 5pi/6.


Svar #2
08. juni 2009 af µQuantum (Slettet)

Hvorfor bruger du at sin(pi/6)=sin(pi-pi/6)? Og når jeg i øvrigt taster sin^(-1)(1/2) får jeg 0,523598775598 som selvfølgelig er lig med pi/6, men det er jo lidt svært at se på det tal med en masse decimaler??


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. juni 2009 af mathon

se

Vedhæftet fil:polære koordinater_1.doc

Svar #4
08. juni 2009 af µQuantum (Slettet)

Hvordan ser du direkte at


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. juni 2009 af Rasmus_Hedegaard (Slettet)

#4, det er fordi reel-delen er negativ og imaginærdelen er positiv. Det giver dig noget i anden kvadrant.


Svar #6
08. juni 2009 af µQuantum (Slettet)

Nå ja selvfølgelig. Men nu når vi er ved alt det her sinus og cosinus, er der så ikke en som kan forklare mig hvordan man kan komme frem til de to løsninger for sin^(-1)(1/2), for jeg får jo nogle grimme decimaltal? Kan man indstille sin TI 89 til at producerer eksakte udtryk eller måske maple?


Svar #7
08. juni 2009 af µQuantum (Slettet)

Og desuden hvorfor bruger man at sinus har to løsninger, og cosinus kun har én? cosinus burde da også have to løsninger?


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. juni 2009 af mathon

indstil din lommeregner til vinkelmålet Radian og exact()

sin(x) = sin(π-x)
mens
cos(x) = -cos(π-x)


Skriv et svar til: Polarkoordinater til et kompleks tal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.