Fysik

LYD

16. juni 2009 af duong (Slettet)

Lyd

Prøvens første del: 

Lyd og bølger

andel del:

Beskrivelse af en bølge, lydbølger, 

Hvad kan jeg skrive?


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. juni 2009 af Rikketand (Slettet)

hej, her er lidt til hvad du kan skrive.. håber det kan bruges

Lyd bevæger sig lydbølger.

Man skelner mellem to typer bølger: tværbølger og længdebølger.

Tværbølger eller transversalbølger: svingningerne sker vinkelret på bølgen udbredelsesretning. Som eksempel kan vi nævne lys og bølger på en streng, snorbølger.

Længdebølger eller longitudinalbølger: svingningerne sker langs udbredelsesretningen. Som eksempel kan vi nævne fjeder og lyd bølger.
Bølgebevægelsen kan ske gennem luft eller væsker eller faste stoffer. Trykbølgerne fremkommer ved at de enkelte stofdele kommer i bevægelse, idet områder med fortætninger og fortyndinger bevæger sig fra kilden til modtageren.

Selvom lydbølgen bevæger sig gennem luften, sker der ingen transport af luftmolekyler, da disse blot bevæger sig frem og tilbage. Trykændringerne er i en størrelsesorden på 10-3 Pa. Luftens normaltryk ved jordoverfladen er 1,013*105 pa = 1013hPa (Pascal) = det lyden måles i. Lydens fart Vlyd i luft afhænger af luftens temperatur T, idet der gælder at:
Vlyd = 331 * (kvadratrod) T/273 K m/s
Hvor T er den absolutte temperatur. Formlen gælder for et normalt lufttryk på 1013 hPa, idet farten også afhænger lidt af lufttrykket.

Lyd interferens: når lydbølger møder hinanden, interferer bølgerne. To bølgetoppe vil forstærke hinanden og give anledning til konstruktiv interferens, og når en bølgetop møder en bølgedal, vil det give anledning til destruktiv interferens.

Ultralyd:
Unge mennesker kan normalt høre lyde med frekvenser mellem 10 Hz og 20 KHz. Hunde og andre dyr kan høre lyde med højere frekvenser. Lyde med frekvenser højere end 25 kHz kaldes ultralyd. (en hundefløjte) og lyd med lavere frekvenser end 10 Hz kalder man infralyd.

Frekvensgrænser:
Teenager: 20000 Hz
60-årige: 5000 Hz
Hunde: 38000 Hz
Fugle: 64000 Hz
Flagermus: 70000 Hz


V = λ * f

Svingninger:

Grundsvingning: L = ½ λ

1.oversvingning: L = λ
2. oversvingning: L = 3/2 λ


Svar #2
16. juni 2009 af duong (Slettet)

 Mange tak :)

men jeg ved stadig ikk hvad jeg skal sige under Lyd og bølger? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. juni 2009 af Rikketand (Slettet)

du kan forklare hvordan lyd bevæger sig i bølger.

´forklare bølgeligningen, forklare noget om frekvenser


Svar #4
16. juni 2009 af duong (Slettet)

Okay :)

hvad med lys og bølger


Svar #5
16. juni 2009 af duong (Slettet)

Der står at lys er elektromagnetiske bølger. hvad med lyd?  


Skriv et svar til: LYD

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.