Studiejob

Frivilligt arbejde

04. september 2006 af Signe_stud.komm. (Slettet)

Det er blevet in at være frivillig. Sådan konkluderede Socialforskningsinstituttet i februar efter en gennemgribende undersøgelse af den danske befolknings engagement i frivilligt arbejde. Især blandt unge er tilstrømningen til organisationer med frivilligt arbejde stigende. Mange har prøvet at "give 3 timer at deres liv", som de store humanitære organisationer populært kalder hjælpen som frivillig indsamler til en af den kommende måneders mange indsamlinger. Der er dog rig mulighed for at engagere sig i frivilligt arbejde hele året i ungdomsorganisationer under eksempelvis Red Barnet og Røde Kors eller selvstændige organisationer og tiltag, hvor unge hjælper unge. Studieportalen har snakket med unge frivillige i fire forskellige organisationer, som tegner et kort portræt af fire forskellige frivillige tiltag for unge.

Dansk Flygtningehjælp
Link til Dansk Flygtningehjælp

Jamila Hussain Espersen, frivillig og kontaktansvarlig i projektet Pigeklubben i Glasgaarden.
Hvem er Dansk Flygtningehjælp?
Dansk Flygtningehjælp er en organisation, der arbejder for at forbedre samt sikre flygtninges samt indvandreres vilkår nationalt såvel som internationalt. I det projekt jeg er med i, søger vi gennem snak og sociale og kreative aktiviteter at skabe et frirum for teenagepiger med anden etnisk baggrund, hvor pigerne har mulighed for at være sammen med piger på deres egen alder og med os frivillige. Pigerne kan i frie og uforpligtende rammer få en snak med de frivillige eller gode råd om uddannelse, det danske samfund eller andet, de kunne gå og tumle med.
Hvordan blev du frivillig i Dansk Flygtningehjælp og hvorfor?
Jeg læste om pigeklubprojektet i MetroExpress, og det fangede straks min interesse.
Hvad indebærer det frivillige arbejde?
Man skal være åben og engageret for at lave frivilligt arbejde. Mødet med en anderledes kultur kræver, at man har overskud til at sætte sig ind i og lære om nye værdier og andre måder at anskue tingene på. Man bruger sig selv meget og skal være parat til at dele ud af egne oplevelser og erfaringer med andre mennesker. Men det giver også en rigtigt mange gode oplevelser, og mødet med forskellige mennesker med meget forskellige baggrunde udvider jo så at sige ens horisont en hel del.
Hvilke fem ord vil du knytte til det frivillige arbejde i Dansk Flygtningehjælp?
Engagement, indlevelse, oplevelser, gå-på-mod og humor. Alle disse egenskaber er gode at være bevæbnet med som frivillig.

Ventilen
Link til Ventilen

Helene Marie Jensen, formand & PR koordinator i Ventilen-Århus
Hvad er Ventilen?
Ventilen Danmark er et frivilligt socialt projekt, som henvender sig til stille og ensomme unge mellem 15 og 25 år. Ventilens primære formål er at være et forebyggende og netværksskabende tilbud til stille ensomme unge. Vi vil gerne give dem en mulighed for at have et pusterum i deres tilværelse, hvor de ikke bliver holdt udenfor, mobbet eller afvist, og hvor de kan opleve følelsen af at have sammenhold og et stærkt fællesskab.
Hvordan blev du frivillig i Ventilen og hvorfor?
Jeg så i "Godaften Danmark" i november 2004 et interview med Mia Sørup, Formanden for Ventilen DK og en af Ventilens brugere, Ryan. Det var virkelig en rørende beretning. Ryan var virkelig glad for Ventilen, og fortalte, at det havde givet ham mod på at tage på højskole.
Jeg var helt solgt. Jeg havde længe gået med tanker om, at jeg gerne vil hjælpe til med noget, men vidste bare ikke lige med hvad. Da jeg så Ryan, vidste jeg med det samme, at det lige præcist var dét, jeg havde ventet på.
Hvad indebærer det frivillige arbejde?
Først og fremmest skal man have lyst og overskud til at hjælpe unge mennesker, der ikke har det helt så nemt, som de fleste har det. Det kræver en del at være i mødestedet, da de alle har forskellige behov, så man er træt efter vagterne.
For det andet er Ventilen jo en organisation, hvilket mange ofte glemmer, dvs. vi afholder møder i den lokale bestyrelse og på landsplan, for at mødestedet i sidste ende skal fungere bedst muligt. Ydermere står vi også selv for PR, hvilket er en stor opgave, som er meget vigtig for Ventilernes eksistens. Vi bruger alle 25 timer om måneden i gennemsnit. Der vil jo så være perioder, hvor der bruges mere tid end andre.
Hvilke fem ord vil du knytte til det frivillige arbejde i Ventilen?
Erfaringsgivende, kvalificerende (inden for både det menneskelige aspekt, men også for organisatorisk arbejde), frivilligt job (hvor forskellen er, at alle gør det gratis og er stadig glade), personlig udvikling, berørende (det berører en helt ind til hjertet at se de små fremskridt!).

Ungdommens Røde Kors
Link til Ungdommens Røde Kors

Mieke Marie Bernth-Andersen, ansvarlig for lektiecaféen på Blågårdsplads, Nørrebro.
Hvem er Ungdommens Røde Kors?
Ungdommens Røde Kors er en selvstændig organisation under Dansk Røde Kors, der laver frivilligt socialt arbejde for sårbare børn og unge. De frivillige i Ungdommens Røde Kors hjælper børn og unge gennem lektiecaféer, aktivitetsklubber, mentorordninger, aktiviteter for asylbørn, ferielejre, telefon- og chatrådgivning, rollespil og meget mere. Ungdommens Røde Kors har 30 lokalgrupper fordelt over hele Danmark.
Hvordan blev du frivillig i Ungdommens Røde Kors og hvorfor?
Jeg blev frivillig, fordi jeg havde meget fritid og gerne ville lave et eller andet ud over skolen. Jeg så en annonce for URK i en gratisavis, tog til infomøde og startede kort tid efter i lektiecaféen.
Hvad indebærer det frivillige arbejde?
Det frivillige arbejde indebærer at hjælpe andengenerationsbørn med deres lektier, men også at snakke med dem og opbygge end god kontakt mellem barn og voksen. Desuden indebærer det et møde en gang om måneden med de andre aktivitetsansvarlige.
Hvilke fem ord vil du knytte til det frivillige arbejde i Ungdommens Røde Kors?
Hyggeligt dog seriøst, sjovt, givende og dejligt samvær med børn og andre frivillige.

Girltalk.dk
Link til Girltalk.dk

Charlotte Andreasen, frivillig og en del af lederteamet i Girltalk.dk.
Hvad er Girltalk.dk?
Girltalk.dk er en hjemmeside for piger, der har det svært, hvor vi tilbyder rådgivning. Vi som frivillige ønsker at danne en brobygning mellem den unge og hendes samfund. Vi chatter med piger, der kæmper med alt lige fra selvmordstanker, spiseforstyrrelser, mobning, kæresteproblemer eller blot har haft en dårlig dag.
Hvordan blev du frivillig i Girltalk.dk og hvorfor?
Jeg har været med i Girltalk.dk lige fra "day one", det vil sige i sommeren 2004. Vi var et team, som startede op med en lille drøm om at gøre en lille forskel. Girltalk.dk blev en stor succes, og tanken om, at jeg gør en forskel ved bare at fjerne blikket fra min egen lille navle for at se på andre omkring mig, giver mig en ny ide om, hvad livet i virkeligheden handler om. Jeg er frivillig på Girltalk.dk, fordi jeg simpelthen ikke kan lade være. Det giver et kick at vide, at man betyder noget for andre, og at ens tilstedeværelse er altafhængende for andre.
Hvad indebærer det frivillige arbejde?
Det frivillige arbejde indebærer man er på chatten minimum én gang a 2 timer hver anden uge, at man svarer på mails fra de piger, der skriver ind i løbet at ugen, og at man tjekker op på det åbne forum, vi har inde på vores side, hvor pigerne kan snakke indbyrdes. Der ud over er det vigtigt for os, at vi møder op til undervisning, der kvalificerer os til at yde den rådgivning, vi giver. At være frivillig indebærer egentlig bare, at man er engageret og at man lever op til de værdier og den moral det frivillige arbejde står for. Hos os i Girltalk.dk vægter vi meget at være et godt forbillede både på og uden for skærmen, at man har overskud, og at man er ansvarlig og pålidelig.
Hvilke fem ord vil du knytte til det frivillige arbejde i Girltalk.dk?
Udfordring, hjertesag, gøre-en-forskel, smittende og ikke mindst hyggeligt.

Ude og hjemme
Der findes frivilligt arbejde i alle afskygninger, og hvis artiklen har givet dig smag for mere, er det er værd at afsøge nettet for at finde en organisation, der passer til netop din interesse. Drømmer du om at komme til udlandet som ung frivillig, er mulighederne også mange. Mellemfolkeligt Samvirke er en af mulighederne, og Den Europæiske Ungdomsportal formidler flere forskellige typer udlandsophold som frivillig.
Er du interesseret i at læse mere om mulighederne for frivilligt arbejde inden for alle områder i Danmark, er www.frivillighed.dk og www.frivillighed.dk gode steder at klikke forbi. Her kan du finde generelle informationer om frivilligt arbejde, organisationer og deciderede jobopslag. Mange organisationer har lokalgrupper landet over, så det er en fordel at kontakte lokalgruppen nærmest dig og orientere dig.

Skrevet af Signe Skov Andersen.


Skriv et svar til: Frivilligt arbejde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.