Eksamensforberedelse

Sælg dig selv så dyrt som muligt!

21. januar 2008 af foquz (Slettet)

... dagen er oprundet - det er din tur. Du har måske ikke fået læst helt så grundigt som du kunne, du har måske heller ikke været helt så aktiv i skoleåret, som du kunne. Du har også lidt hovedpine (måske resterne fra lørdagens fest?) - og de bukser du ville have haft på her til morgen var tydeligvis ikke helt så vaskede som du huskede de var.

Kort sagt - så er du langt fra på toppen - og det er altså nu det gælder. Du går gennem døren ind til den mundtlige eksamen i fransk og opdager at censor er hende du kaldte en [censureret] i toget til Odense i sidste uge, da hun nægtede at flytte sine tasker for at du kunne sidde ned.
Ikke noget særligt godt udgangspunkt, hvis målet er en god præstation. 

Men pointen er at uanset hvem du er, uanset hvor du er, og uanset hvad det gælder - så sælg dig selv så dyrt som muligt!
Ingen har indflydelse eller kontrol på alle mulige og umulige faktorer når de skal lave den optimale præstation. Men du har muligheden for at kontrollere dig selv. Med en enkelt åndedrætsteknik kan du styre din nervøsitet. Hold fokus på det du kan kontrollere - og glem alt om at kontrollere alt andet, det giver bare frustrationer. Du trækker dit spørgsmål - du kan ikke kontrollere om det er det ene eller det andet spørgsmål. Det giver i den forbindelse heller ikke nogen mening at bruge kostbar energi og tid på at overveje om det er et godt eller skidt spørgsmål - for faktum er at det er det spørgsmål du er til eksamen i. Brug din energi på at fokusere på det du kan, og det du kan kontrollere. Giv det du har, og lad være med at bruge kræfter på det du ikke har - du ved ikke engang om det du ikke har overhovedet er noget værd i denne sammenhæng (medmindre naturligvis hvis du har været i eksakt samme situation i samme fag flere gange... ;-)

Sportsfolk oplever det engang imellem som en befrielse at skulle levere en præstation når de er komplet uforberedte - for de har ganske enkelt kun fokus på det der gælder, og behøver ikke spekulere på forventningspres og alt muligt andet.
Og hvor adskiller eksamen sig i denne sammenhæng sig fra en sportspræstation?

Lighederne kan jeg nemmere få øje på:
God forberedelse og fokus på det du har kontrol over = god præstation
God forberedelse og fokus på det du ikke har kontrol over = dårlig præstation

Middelmådig forberedelse og fokus på det du har kontrol over = god præstation
Middelmådig forberedelse og fokus på det du ikke har kontrol over = dårlig præstation

Dårlig forberedelse og fokus på det du har kontrol over = chance for en god præstation
Dårlig forberedelse og fokus på det du ikke har kontrol over = katastrofe!

Sælg dig selv så dyrt som muligt - alt andet tjener intet formål!

PS.: Det gælder ikke kun til eksamen!


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. januar 2008 af Francesca (Slettet)

Rigtig gode råd =) har selv før siddet i den situation, at jeg kun kunne tænke på hvor dårligt det spørgsmål jeg havde fået var, at det var det jeg vidste mindst om af alle emnerne og at jeg bare vidste det ville gå galt. Bagefter, da jeg havde kommet lidt over det, tænkte jeg at jeg nok godt kunne ha'' klaret det bedre, selvom jeg ikke var forberedt, hvis jeg bare havde fokuseret på noget positivt.

Brugbart svar (2)

Svar #2
14. februar 2008 af Relief (Slettet)

Goodt !

Brugbart svar (1)

Svar #3
07. juli 2009 af passionofpink (Slettet)

Godt indlæg. Noget jeg vil tænke over, når jeg skal til eksamen.


Skriv et svar til: Sælg dig selv så dyrt som muligt!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.