Eksamensforberedelse

Gode råd mod eksamensangst

12. maj 2007 af marieg (Slettet)

Socialrådgiver og psykoterapeut Marie Gjerum giver her en liste over gode råd mod eksamensangst, som hun bruger i sin praksis.

Før eksamen:

- Tegn dit fag for at få overblik over faget og få det allervigtigste frem. Du vil typisk kunne huske din egen tegning og hvis du går i sort, vil du kunne finde et sted at starte.

- Lav en realistisk læseplan. Læs ikke for meget, så du bliver overtræt. Sørg for at adskille læsetid og fritid. Fritid er vigtigt for at få ny energi - gerne sport, sjov med vennerne.

- Lav en plan for, hvordan du vil bruge forberedelsestiden til mundtlig eksamen. F.eks. 5 min. til læsning af tekst. 10 min til……… Øv mundtlig eksamen ved at tage en tekst, forbered dig i 20 min. efter din plan, tal højt om teksten evt. for en studiekammerat.

- Før skriftlig eksamen vil den bedste forberedelse være at øve en situation, der ligner eksamen mest muligt. F.eks. en hjemmeopgave i matematik: sæt dig i 4 timer med de hjælpemidler, du må have med og leg eksamen. Det giver tryghed og træning i bl.a. at bruge noter, strukturere tid, finde ud af hvad du har særligt svært ved m.v. Lav en køreplan i alle de skriftlige fag, for hvordan du vil bruge tiden.

- Spørg inden eksamen på skolens kontor, om du må få plads på forreste bord til de skriftlige eksaminer, så bliver du ikke forstyrret af de andre.

- Sørg for at holde mange små pauser i læsningen, stræk dig, sjip osv.

- Motion gør at du brænder stresshormonerne af, kort afspænding sænker din nervøsitet. Lidt af begge dele hver dag. Har du svært ved at sove, vil afspænding hjælpe. Forestil dig, at du ligger på en varm sandstrand og tænk på, at du skal slappe af fra tå til hoved, start med tæerne.

- Øve vejrtrækningsøvelser. F.eks. pust ud mens du tæller til 3, hold vejret mens du tæller til 3, træk vejret ind mens du tæller til 3. Den skal du øve for at kunne den automatisk, hvis du bliver meget bange, ryster, hyperventilerer, får hjertebanken, bliver meget anspændt ….

- Udskift katastrofetanker med mere opmuntrende og realistiske tanker som f.eks. "jeg har læst og jeg gør det så godt, jeg kan".

- Koncentrationsøvelsen er god at gøre inden, du skal starte dagen. Den skal du bruge, når du starter i forberedelsen eller til skriftlig eksamen. Du sørger for jordforbindelse og lukker øjnene, så tænker du på, hvad du skal nu, f.eks. "de næste 20 min. skal jeg…." og prøver at lukke alt andet ude.

Til eksamen

- Hvad siger din erfaring om, hvordan din eksamensdag helst skal starte? Følg det - f.eks. et langt bad, spise noget bestemt, god musik….

- Bliver du meget nervøs af at stå på eksamensgangen og vente, kan du tage noget god musik med (med øretelefoner) eller bevæge dig rundt og bede én hente dig, når det er din tur.

- Brug vejrtrækningsøvelse, fokusøvelse, tal positivt til dig selv.

- Spørg om du kan få spørgsmålet igen, eller om de kan spørge på en anden måde. Hvis du bliver afbrudt midt i noget så spørg, om du kan vende tilbage til det, de spørger om senere. Hvis du er helt blank i det, de spørger om, så sig at du ikke lige kan finde det frem og om I kan vende tilbage til det senere.

- Hvis det hjælper dig at bruge tavlen eller at illustrere noget på papir, så gør det.

- Hvis du er meget nervøs, så sig det til underviser. Bare det at du får det sagt, kan nogen gange dæmpe nervøsiteten og de vil typisk gøre alt for at hjælpe dig. Hvis du ved, hvad du har brug for, så sig det - f.eks. lidt mere tid til at svare, lidt vand, spørgsmålet én gang til…

- Skriftlig eksamen: brug fokusøvelse og vejrtrækningsøvelse. Hvis du kører helt fast, så gå ud af lokalet og sving med armene og få koldt vand i hovedet. Tal positivt til dig selv. Prøv et andet sted i opgaven. Hold fast i at du vil blive tiden ud og gøre dit bedste.

Marie Gjerum
Socialrådgiver og psykoterapeut


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. juni 2010 af Fagre (Slettet)

Tak for råddet. Men jeg er dog kommet så langt ud med angsten, at disse råd ikke kan hjælpe mig. mien eksamner går så dårligt. jeg kan aldrig huske noget inden fra eksamen, så nu har jeg været nødt til at bestille piller ved lægen , for at se om det kan hjælpe!


Brugbart svar (2)

Svar #2
20. juni 2011 af MarkTheGr8 (Slettet)

Min eksamensangst har også generet mig, og bliver endnu meget nervøs i eksamenslokalet med lærer og censor. Hvad jeg har fundet effektivt er dét at nævne at man er nervøs. Min studievejleder sagde på et tidspunkt at det kan være svært for en fremmed at skelne mellem ligegyldighed og nervøsitet, og det at nævne at man er nervøs således kan finde sympatien frem i censor (mine ord, ikke studievejleders :D).

Det med piller fra lægen har været på tale for mig også, men har lige afsluttet Engelsk B og Kemi B med to 10-taller (mundtlige eksamener).

Et andet godt råd til dig, er at læse op til eksamenerne, i tilfælde af at du ikke er for flittig til det ligesom mig. Start f.eks. med at læse op på det emne du helst ikke vil trække. Når du har styr på emnet, gå videre til det du næst-helst ikke vil trække.

Desuden kan du i forberedelseslokalet lukke øjnene, tage nogle dybe indåndinger, og mærke din krop, føle ved bordet osv. for at vende tilbage i nuét frem for at gå i panik over at du skal til eksamination om x minutter.


Brugbart svar (1)

Svar #3
20. august 2011 af JesperOlesen (Slettet)

Der er de seneste år efterhånden kommet så meget fokus på eksamensangst, at den i sig selv nok ofte er åragen til eksamensangst. Kurser mod eksamensangst er blevet en stor industri og forretning, som er interesseret i at få kunder og derfor konstruerer en eksamensangst, som ikke er der. Jeg kan ikke lade være med at tænke tanken, selvom jeg godt er klar over, at eksamensangst også er reel. Det er en svær balancegang med "velmenende" kurser til håndtering af eksamensangst.


Skriv et svar til: Gode råd mod eksamensangst

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.