Matematik

Fuldkomne tal

21. juli 2009 af louisepl (Slettet)

Jeg forstår ikke hvorfor 28 er et fuldkomment tal.

Et fuldkomment tal er defineret som et et tal, hvor summen af tallets ægte divisorer - inklusiv tallet 1 - er lig med tallet selv.

Jeg troede at et tals divisorer altid er primtal (jf. primfaktoropløsning) og får derfor at faktorsummen af 28 er: 1+2+2+7=28.

I min lærerbog står imidlertid at faktorsummen af 28 er: 1+2+4+7+14=28.

Skal jeg forstå det sådan at man ikke skal dele tallet op i så små faktorer som muligt (dvs. primtal) når der er tale om undersøgelse af fuldkomne tal?

Hilsen Louise


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. juli 2009 af peter lind

Devisorer i et givet tal t er tal, der går op i t. Dette inkluderer primtal; men begrænser det ikke til primtal. Det inkluderer nemlig alle mulige produkter af primtal, der går op i t. Et eksempel er tallet 4 i dit eksempel. Et andet eksempel er det ovenstående 14. Til gengæld skal du altså ikke tage det samme primtal med to eller flere gange blot fordi det optræder i en potens.

Du er nødt til at finde primtallene fordi de er grundlaget for at finde faktorerne og fordi det er nogle af dem, der går op i tallene.


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. juli 2009 af Dynin (Slettet)

#0 som du selv skriver

Et fuldkomment tal er defineret som et tal, hvor summen af tallets ægte divisorer - inklusiv tallet 1 - er lig med tallet selv.

Ægte divisorer (incl 1) i 28 er 1, 2, 4, 7, 14 hvis sum er 1+2+4+7+14=28 hvorfor 28 er et fuldkomment tal


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. juli 2009 af Dynin (Slettet)

... du kan let se at 2 og 3 går op i 6 og at 1+2+3=6 hvorfor 6 også er fuldkommen ... :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. juli 2009 af MN-P (Slettet)

Hvad betyder ægte divisor i denne forbindelse?

Hvordan skælner man mellem en ægte divisor og en divisor eller er det bare det samme?


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. juli 2009 af Dynin (Slettet)

#4 læs def. i #2 (med kursiv) eller i #0


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. juli 2009 af Dynin (Slettet)

#4 givet et (helt) tal n så er det jo trivielt at både 1 og tallet n selv er divisor ... og man kan med rette kalde disse de trivielle divisorer, mens alle andre divisorer, hvis de da findes, kan kaldes ikke-trivielle eller ægte ... dvs hvis x|y og x∉{1,y} så er x ægte ...


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. juli 2009 af MN-P (Slettet)

Et fuldkomment tal er defineret som et tal, hvor summen af tallets ægte divisorer - inklusiv tallet 1 - er lig med tallet selv.

Der skal stå Et fuldkomment tal er defineret som et tal, hvor summen af tallets ægte divisorer samt tallet 1 er lig med tallet selv.

inklusiv betyder tallet er i den beskrevne mængde

Sproget ændres og der er kommet en del nye udtryk ind i matamatiken, noget må man vel også gøre for at få de unge til at tro de lærer mere end de ældre lærte i sin tid.


Brugbart svar (0)

Svar #8
29. juli 2009 af Rasmus_Hedegaard (Slettet)

De ægte divisorer i 28 er de positive tal, der går op i 28, bare lige bortset fra 28.

Som andre sikkert har skrevet, så behøver en divisor i 28 ikke være et primtal. F.eks. er 14 en divisor.


Svar #9
31. juli 2009 af louisepl (Slettet)

Tak for hjælpen:-)


Brugbart svar (0)

Svar #10
16. januar 2011 af ågeklog (Slettet)

Fuldkomne tal er "altid"

på formen 2n * (2n+1-1) givet at (2n+1-1) er et primtal, fx.

n=2 => 22 * (23-1) = 4 * 7 = 28 

altid i " fordi det vistnok ikke er bevist...


Skriv et svar til: Fuldkomne tal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.