Matematik

Vektorer hjælp!

23. august 2009 af infamousmobb (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, nogen der ved hvordan den her skal gribes an ?

Betragt viserne på et ur som repræsentanter for to vektorer. Den lille viser har længden 2, og den store har længden 3.

-Bestem det første tidspunkt efter kl 12 hvor viserne står vinkelret på hinanden

-Bestem koordinatsættet til viservektorerne på dette tidspunkt ?

På forhånd tusind tak..


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. august 2009 af peter lind

Den store viser går en gang rundt på 1 time. Den lille viser går 1 gang rundt på 12 timer. vinkelhastigheden for stor viser er vs = 360/1 grader pr time. Den lille viser har vinkelhastigheden  vl = 360/12 grader pr. time. Efter tiden t er vinklen mellem de 2 viser derfor vs*t-vl*t.


Svar #2
23. august 2009 af infamousmobb (Slettet)

Jeg må ærligt indrømme at jeg er lidt på herrens mark her.. Jeg kan virkelig ikke gennemskue det


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. august 2009 af peter lind

Efter tiden t har den den store viser bevæget sig vinklen Vs*t og den lille viser har bevæget sig vinklen vl*t. Vinklen mellem den store og den lille viser vil så være vs*t-vl*t og denne vinkelforskel skal altså være 90 grader. Det giver en ligning til at bestemme t.


Svar #4
23. august 2009 af infamousmobb (Slettet)

Så t=3/11 ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. august 2009 af peter lind

Du mangler enhed ellers er det rigtig


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. august 2009 af kieslich (Slettet)

Udregnet med vektorer, se fil.


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. august 2009 af kieslich (Slettet)

Prøver igen


Svar #8
23. august 2009 af infamousmobb (Slettet)

Og hvordan finder man så koordinatsættet med

denne oplysning ?


svar6

Kan desværre ikke se nogen fil :-/
 


Brugbart svar (0)

Svar #9
23. august 2009 af kieslich (Slettet)

hvorfor kan jeg ikke uploade en fil ??

Vedhæftet fil:klokken.doc

Brugbart svar (0)

Svar #10
23. august 2009 af peter lind

#8 Det kommer lidt an på hvilken koordinatsystem du har. Peger y aksen modkl 12 og x-aksen mod 3 er vektorene længde*(cos(v*t-90), sin(vt-90) ) hvor længde og vinkelhastighed skal sættes ind for den aktuelle viser.


Svar #11
23. august 2009 af infamousmobb (Slettet)

Det er det, men den formel har jeg aldrig set før eller forstår..


Brugbart svar (0)

Svar #12
23. august 2009 af kieslich (Slettet)

lad t være minutter. Læg et koordinatsystem oven i dit ur, således at y-aksen går gennem 12 og x-aksen gennem 3.

til tiden t= 0 er timeviserens koordinater (0,2) . I løbet af 60 minutter har timeviseren bevæget sig 1/12 af cirklen, i løbet af 1 minut har den bevæget sig 1/(12*60) af cirklen som jo er 2pi hele vejen rundt. x-koordinaten af timeviseren kan altså beskrives ved 2*cos(pi/2 - 2*pi/(12*60)*t)   prøv selv at sætte t = 0, t = 180 (3 timer) ,osv. ind og se at du får det rigtige.

Prøv at sætte forskellige værdier af t ind i vektorfunktionerne h(t) og m(t).

For at viserne skal stå vinkelret på hinanden skal h(t)•m(t) = 0.    prikprodukt  (= dotp i TII)


Svar #13
23. august 2009 af infamousmobb (Slettet)

Tak skal i have.. En sidste ting,  kan du/i fortælle mig hvad vektorerne ville være for viserne kl 7 ?


Brugbart svar (0)

Svar #14
23. august 2009 af kieslich (Slettet)

Indsæt t = 7*60 = 420 i de to funktioner h(t) og m(t) så får du svaret.


Skriv et svar til: Vektorer hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.