Matematik

stamfunktion's graf med tangent

24. august 2009 af Kamelkalle (Slettet)

En funktion f er givet ved f(x)=(1/2)x+3.

Jeg skal bestemme stamfuktionen til f, som har en graf, hvor y=-2 som tangent.

Hvordan gør jeg det?

Vedhæftet fil: 619.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. august 2009 af Isomorphician

Udnyt at F'(x) = f(x), og at F(x) beskriver en parabel.


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. august 2009 af mathon

F(x) = (1/4)x2 + 3x + k

tangenten har ligningen
y = 0x - 2

dvs
F '(xo) = f(xo) = (1/2)xo+3 = 0          hvoraf xo beregnes


Svar #3
25. august 2009 af Kamelkalle (Slettet)

Mange tak for svar! Jeg ser lige, om det hjælper mig på vej! Men må lige spørge til #1: Hvordan kan jeg egentligt vide at det er en parabel? (

Og #2 Hvorfor er tangenthældningen 0?


Svar #4
25. august 2009 af Kamelkalle (Slettet)

#2 Hvordan kommer jeg først og fremmest fra F'(x) til F(x) (som jo så må være lig f'(x))... Jeg skal jo ikke bare differentiere, kan jeg se..


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. august 2009 af Isomorphician

Hvordan kan jeg egentligt vide at det er en parabel?

...når du integrerer vokser eksponenten for x med 1, og du får dermed en funktion hvor et led af størrelsen x2 indgår i, da x = x1


Svar #6
25. august 2009 af Kamelkalle (Slettet)

Så skal jeg vælge at integrere f(x)?


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. august 2009 af Isomorphician

Nej.

Du har givet den differentierede stamfunktion i f(x).

Da stamfunktionen er en parabel, giver F'(x) = f(x) = 0 den x-værdi hvor stamfunktionen har toppunkt (og vandret tangent).

Da y = -2 er en vandret linje, skal du altså finde den stamfunktion der har funktionsværdi -2 i toppunktet.

Du løser altså først f(x) = 0.

Derefter indsætter du den fundne x-værdi i forskriften for stamfunktionen, og isolerer integrationskonstanten.


Svar #8
25. august 2009 af Kamelkalle (Slettet)

ok. Jeg får Xo til værende -6.. 0g det indsætter jeg så: f(x)=(1/2)*-6+3=0?


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. august 2009 af Isomorphician

Nej, i forskriften for stamfunktionen.


Svar #10
25. august 2009 af Kamelkalle (Slettet)

Men hvordan finder jeg den? Var det ikke, som mathon skrev: F(x) = (1/4)x2 + 3x + k.

Kan bare ikke helt se, hvordan man når frem til denne


Brugbart svar (0)

Svar #11
25. august 2009 af Isomorphician

f(x) = 0,5x + 3

F(x) = (0,5x2)/2 + 3x + k = 0,25x2 + 3x + k, hvor k er en konstant.

(kig på integrationsreglerne i din bog).

Du skal nu finde ud af hvilken værdi k skal have for at funktionsværdien for x = -6 er -2.

0,25(-6)2 + 3(-6) + k = -2


Svar #12
25. august 2009 af Kamelkalle (Slettet)

Nåårh! Jamen så var det da rigtigt, da jeg spurgte om jeg skulle integrere f(x). Det var ihvertfald dette jeg mente (: Mange tak. Jeg er med så langt så! Men hvad gør jeg så, når jeg har fundet k? Så 'skipper' jeg vel egentligt bare de x=-6 og indsætter k værdien istedet? Altså F(x)=0,25x^2+3x+k (som jeg lige finder)


Svar #13
25. august 2009 af Kamelkalle (Slettet)

Men hvorfor er det egentligt F(x) = [[[[(0,5x2)/2]]]]] + 3x + k = 0,25x2 + 3x + k

Synes ikke jeg kan finde en regl om division med 2? Burde det ikke bare hedde 1/3x^2


Svar #14
25. august 2009 af Kamelkalle (Slettet)

Forresten får jeg k til værende 7


Brugbart svar (0)

Svar #15
25. august 2009 af mathon

∫ k·xndx = k·(1/(n+1))xn+1 + k1


Brugbart svar (0)

Svar #16
25. august 2009 af mathon

k = 7 er OK


Svar #17
25. august 2009 af Kamelkalle (Slettet)

Mange tak (: Dén formel har jeg lige skrevet ned. Alletiders! Det var brugbart. Mange tak skal du have!


Skriv et svar til: stamfunktion's graf med tangent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.