Fysik

Radioaktiv Prøve

26. august 2009 af Phileo (Slettet) - Niveau: B-niveau

Kan desværre ikke komme denne opgave til livs, så håber på hjælp!

- Et radioaktivt stof har halveringstiden 45 min. Til at begynde med har en prøve af stoffet aktiviteten 6,4 kBq. Hvad er prøvens aktivitet tre timer senere?


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. august 2009 af Daniel TA (Slettet)

Prøv at finde den formel der forbinder startaktiviteten, A0, og t


Svar #2
26. august 2009 af Phileo (Slettet)

Den skulle gerne hedde A=A0*e-kt

Jeg kan dog ikke umiddelbart se hvordan jeg skal bruge halveringstiden i denne sammenhæng? Skal jeg have fat i forskriften der forbinder halveringskonstanten og halveringstiden, eller?


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. august 2009 af MN-P (Slettet)

På 3 timer halveres stofmængden 4 gange (3*60)/45

Strålingen halveres også 4 gange

6,4 kBq/24 =6,4/16 kBq =0,4 kBq


Svar #4
26. august 2009 af Phileo (Slettet)

Er det så svaret? :D


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. august 2009 af Daniel TA (Slettet)

#4 Jeg vil foretrække at finde halveringskonstanten og så bruge formlen i #2.


Svar #6
26. august 2009 af Phileo (Slettet)

Halveringskonstanten har jeg fået til ln(2)/(60*45)=2,6*10-4

Kan det passe? Og i så fald hvordan skal jeg så nu gøre?


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. august 2009 af Daniel TA (Slettet)

#6 Er ret sikker på k=ln(½)/T½. Altså ln(½) i stedet for ln(2) :) Men det til skal indsætte i formelen. Du ved fra opgave hvad startaktiviteten er. På t's plads indsætter du 3 timer (i sekunder selvfølgelig)


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. august 2009 af MN-P (Slettet)

#5

Tja hellere bruge en formel eller et par stykker end at tænke sig om.


Brugbart svar (1)

Svar #9
26. august 2009 af Daniel TA (Slettet)

#8 Det er bare rart at have "gode" vaner. Ikke dermed sagt, at man ikke skal tænke selv, men til tider kan det være lidt mere komplieceret og så er det rart at have en formel at støtte sig op af. Det bliver der også lagt meget vægt på til skriftlige opgaver.


Svar #10
26. august 2009 af Phileo (Slettet)

#7 Min bog siger: Halveringstiden er forbundet med henfalskonstanten gennem formlen: k=ln(2)/T½


Brugbart svar (0)

Svar #11
26. august 2009 af Daniel TA (Slettet)

#10: Okay, så har jeg nok taget fejl, beklager :) Men brug fremgangsmåden dom beskrevet tidligere.


Svar #12
26. august 2009 af Phileo (Slettet)

Jeps. Har jeg gjort, og fik samme resultat =)


Skriv et svar til: Radioaktiv Prøve

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.