Matematik

omskrivning (potens)

28. august 2009 af christian0710 (Slettet)

5^3*5^4*5^-7

Hej, Hvordan regner man denne potens ud, da man ikke kan bruge reglen a^m*a^n = a^m+n fordi den sidste eksponent står i minus.


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. august 2009 af Isomorphician

am-n = am+(-n)


Svar #2
28. august 2009 af christian0710 (Slettet)

dvs. 5^3+4+(-7) = 5??

Hvad er det lige for en regel?


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. august 2009 af Isomorphician

53+4-7 = 50 = 1

Hvis du skriver det op på en brøk kan du nok se hvorfor.


Svar #4
28. august 2009 af christian0710 (Slettet)

Oki det kan jeg godt se :)

Hvad så nå¨r det kommer til noget som 4^2 * (1/2)^5 kan man så sige a^n = 1/a^-n  ligesom man kan sige a^-n = 1/a^n

fordi så har vi 2 brøker: kan man godt gøre sådan eller er det forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. august 2009 af Isomorphician

an = 1/a-n, da 1/a-n = (a-n)-1 = a(-n)*(-1) = an


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. august 2009 af mathon

ja
det er en identitet

a-n = 1/an
og dermed
an = 1/a-n


Svar #7
28. august 2009 af christian0710 (Slettet)

Det hjalp, tak :)

4^2 * (1/2)^5   er den eneste måde man kan regne det stykke ud på så ikke at bruge den regel ved at lave 4^2 om til 1/4^-2  eller er der lettere måder at gøre det på??


Brugbart svar (1)

Svar #8
28. august 2009 af mathon

(22)2*(2-1)5 = 24*2-5 = 24-5 = 2-1 = 1/2


Svar #9
28. august 2009 af christian0710 (Slettet)

Wow, der er nogle der kan potens regnereglerne ud og ind :)

så brugte du a^-n = 1/a^n omvendt. Smart :D


Svar #10
28. august 2009 af christian0710 (Slettet)

Okay sidste stykke som jeg lige selv prøver at løse :)

6^-2*6^3*36/2*3 så starter man med at lave 36 om til 6^2 og så siger jeg  6^(-2)+3+2 som er = 6^3 og så kommer der til at stå:  216/6 som så er 36!

Er det korrekt??


Brugbart svar (0)

Svar #11
28. august 2009 af Isomorphician

(6-2*63*36)/(2*3)         (går ud fra det er dét der står)

= (6-2*63*62)/(61)

= 6-2+3+2/61

= 63/61

= 63-1

= 62

= 36


Brugbart svar (0)

Svar #12
28. august 2009 af mathon

(2*3)-2*(2*3)3*(2*3)2*2-1*3

2-2*3-2*23*33*22*32*2-1*3 = 2-2+3+2-1*3-2+3+2+1  = 24*34 = 64   


Brugbart svar (0)

Svar #13
28. august 2009 af mathon

rettelse
2-2+3+2-1*3-2+3+2+1 = 22*34 =


Svar #14
28. august 2009 af christian0710 (Slettet)

Der er altså virkelig mange måder at gøre det på :D Det er faktisk ret fedt når man forstår alle måderne.

Tror lige at jeg skal i byen og vise pigerne hvordan man løser potenser fra A til Z ;)


Skriv et svar til: omskrivning (potens)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.