Matematik

HJÆLP!!!!!!!!!!! Svar søges!!!! Til imorgen! nr. 2

03. september 2009 af kellanypiin (Slettet) - Niveau: 8. klasse

 Ligningen:

x/3 + 6 = 18   x=_____?

Vil gerne vide hvordan man regner dette stykke ud, også bedes det, på forhånd tak:D

Omskriv til decimaltal:

25/40= ____?

Ligesom den første har jeg nogle stykker:

6 2/9 * 8 =____?


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. september 2009 af Exupery (Slettet)

Hvad har du selv prøvet?


Svar #2
03. september 2009 af kellanypiin (Slettet)

 Jeh ved ikke engang hvordan man gør. Har fået en forklaring af min matematik lære, men forstod det ikke. Så han sagde jeg måtte finde en måde at gøre det på. Har spurgt min far, min onkel, min fætter..


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. september 2009 af Exupery (Slettet)

Jeg kan sagtens guide dig igennem, men så må jeg lige kende dit niveau først. Kan du løse simplere ligninger?

4x+5=25

for eksempel?


Brugbart svar (1)

Svar #4
03. september 2009 af ttbonen (Slettet)

x/3 + 6 = 18 x=_____?         træk 6 fra på begge sider af =

x/3 = 12      gang med 3 på begge sider af =

x=? 

25/40= ____?   40 går 0 gange op i 25   0,???           40 går 6 gange op i 250     10 i rest     0,6??      

6 2/9 * 8 =____?

62/9*8?         her dividerer du, 62/9   derefter ganger du det tal du får med 8


Brugbart svar (1)

Svar #5
03. september 2009 af Exupery (Slettet)

Kort gennemregning med forklaringer, som du kan tænke over, vise din far, onkel og fætter, og som du forhåbentlig lærer lidt af.

x/3 + 6 = 18

er en almindelig ligning, så det gælder om at isolere x. Da x skal divideres med 3, er den lidt svært at arbejde med, så den lader vi foreløbig stå. I stedet vælger vi at trække 6 fra på begge sider af lighedstegnet:

x/3+6-6=18-6

x/3=12

Nu ser vi, at vi er nået et skridt videre. Ved at gange med 3 på begge sider af lighedstegnet, har vi isolere x, så vi ganger:

x/3*3=12*3

x=36

Ligningen er løst.

25/40

Du har en brøk, som du skal omskrive, den er lidt svær at se sig ud af, fordi det er nogle store tal. Heldigvis er det nemme tal. Vi kan nemlig omskrive den til en mere overskuelig brøk. Vi ser nemlig, at der både i tælleren og i nævneren er en fælles faktor, nemlig 5. Derfor kan vi omskrive den således:

(5*5)/(5*8)

Nu kan vi forkorte to af 5'erne væk, og brøken ser så, således ud:

5/8

Nu er der så kun at dividere 8 op i 5.

5/8=0,625

Med almindelige divider-regler, som du gerne skulle være bekendt med. Du kan også bare dividere i den oprindelige brøk, men det sidste er nok mere overskueligt.

Mangler du et gangetegn i den sidste opgave? Jeg forstår ikke, hvordan du har skrevet den op..


Brugbart svar (1)

Svar #6
03. september 2009 af maisen25 (Slettet)

Hej igen!

Når du skal løse ligninger er der nogle simple regler at overholde, som hjælper dig med at løse den oveni. Jeg har herunder løst din ligning inkl. forklaring. Først lidt om ligninger:

Når du skal løse en ligning gælder det om at finde den ubekendte (X's) værdi.

Metode:

- Du samler X på den ene side af lighedstegnet (hvis der er flere skal de "flyttes" over på den anden side (forklaring følger)

- Tal samles på modsatte side af lighedstegnet

- Reducer (saml ligningen på begge sider så meget du kan)

Regneregler:

1)Lægge samme tal til på begge sider af lighedstegnet:

                                                                                                     Eks: X - 3 = 2 -> X - 3 + 3 = 2 + 3 -> X = 5

2) Trække samme tal fra på begge sider af lighedstegnet:

                                                                                                     Eks: X + 4 = 3 -> X + 4 - 4 = 3 - 4 -> X = -1

3) Gange med samme tal på begge sider af lighedstegnet (Man kan ikke gange med 0):

                                                                                                    Eks: X/5 = 2 -> 5 * X/5 = 2*5 -> X = 10

4) Dividere med samme tal på begge sider af lighedstegnet (Man kan ikke dividere med 0):

                                                                                                    Eks: 3X = 12 -> 3X/3 = 12/3 -> X = 4

Nu til din ligning:

x/3 + 6 = 18   x=_____? (Jeg gør altid det letteste først - her er det at trække 6 fra på begge sider, eller som nogen siger - flytte +6 på den anden side at lighedstegnet og når man gør det, skifter det fortegn +  bliver til - og - bliver til +)

X/3 + 6 - 6 = 18 - 6  -> X/3 = 12 (Så skal vi fjerne 3 tallet - det gør vi ved at gange med 3, igen på begge sider af =)

3 * X/3 = 12 * 3 (Vi ganger med 3 fordi det ophæver at vi skal dividere 3 op i X, havde der stået X/5 var det  5*X/5)

X = 36

Hvis du vil kontrollere om det er rigtigt smider du bare værdien ind på X's plads og regner efter:

36/3 + 6 = 18

___________________________

Omskriv til decimaltal:

25/40= ____?  Brøker der skal omskrives til decimaltal er ligesom at dividere, her skal du f.eks. skrive 25 divideret med 40 på din lommeregner så finder du løsningen :-)

Håber at min ligningsforklaringer gav mening for dig, ellers må du lige sige til :-)
 


Brugbart svar (1)

Svar #7
03. september 2009 af Exupery (Slettet)

"Brøker der skal omskrives til decimaltal er ligesom at dividere, her skal du f.eks. skrive 25 divideret med 40 på din lommeregner så finder du løsningen :-)"

Det er ikke nødvendigvis sandt. Min lommeregner ville ikke omskrive udtrykket. Matematisk set er det usmart at omskrive det, for det er en del nemmere at regne på brøker end på decimaltal, hvis man ellers kan sine brøkregler. Når de i opgaven beder om at få det omskrevet, er det nok for at tjekke, at man kan dividere. Der er formentlig tale om en opgave u. hjælpemidler.

God guide til ligningsløsning!


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. september 2009 af maisen25 (Slettet)

Thomas:

Enig! Jeg kan også bedre lide at regne med brøker end decimaltal, men der er mange i min klasse (er i en alder af 35 begyndt på en studentereksamen) der synes de er et forstyrrende element. Din forklaring til omkrivningen af brøkeren gav langt bedre mening end min, for du har sikkert ret - der må nok ikke bruges hjælpemidler :-)


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. september 2009 af Exupery (Slettet)

Bedre sent end aldrig. Er der ikke sådan, man siger? God fornøjelse med uddannelsen, det er nogle spændende år fagligt set.


Svar #10
03. september 2009 af kellanypiin (Slettet)

Thomas:

4x+5=25

x = 5

___________________________________

Tak alle sammen, forstår som  sagt i den sidste... Jeg kan forstå det bedre nu.......


Brugbart svar (1)

Svar #11
03. september 2009 af Exupery (Slettet)

#10 Yearh! Så burde du også have kunne regne din egen opgave. Men ellers så er de 4 regneregler altid en hjælp at huske på!


Brugbart svar (1)

Svar #12
03. september 2009 af maisen25 (Slettet)

Thomas: Ja det er vildt fedt, har endelig fundet ud af hvad jeg vil være når jeg bliver stor ;-)

qxukelly: Super!


Svar #13
03. september 2009 af kellanypiin (Slettet)

 Tak for rosen.... Har også fået løst mine opgaver:D

Thomas A:

Ja det er de jo...:)

maisen25:

Det er da godt, du har det:)


Skriv et svar til: HJÆLP!!!!!!!!!!! Svar søges!!!! Til imorgen! nr. 2

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.