Dansk

litteratur historie

10. september 2009 af YodawgYowwwwwww - Niveau: A-niveau

Fru Marie Grubbe er den tekst jeg beskæftiger mig. Jeg har lige et spørgsmål. Den er skrevet af J.P. Jacobsen, så den er fra det moderne gennembrud. Men han skriver impressionistisk, hvilket virker ulogisk. Fordi der går man ind og beskriver tingene i dybden og symboler får betydning m.m. Det er lidt ala romantikken. Hvordan kan det være at de vælger at skrive sådan? Er det fordi de stadig hænger lidt fast i romantikken (impressionismen er bare lang tid efter) eller er det pga. den nye tid som er ved komme? Symbolikken tror jeg. At der er en overgang dertil.... hvis i forstår. Bare kom med lidt generelt info omkring hvad i tror det er. Er lidt lost.


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. september 2009 af Snapso (Slettet)

En af det moderne gennembruds vigtigste ismer er naturalismen. For den naturalistiske forfatter er det højeste mål at beskrive mennesker og omgivelser så autentisk som muligt. Impressionisme i litteratur går ud på, at læseren ser begivenhederne som de faktisk finder sted. Man mødes derfor ofte af et kæmpe persongalleri, hvoraf en del af personerne ikke nødvendigvis er vigtige for historien. Derudover kan læseren blive kastet ind i en igangværende samtale, uden at have en chance for at kunne følge med. Impressionismen skaber flygtige og farverige billeder. Umiddelbart ligegyldige detaljer fremhæves, da det er sådan man oplever verden i virkeligheden. 

Denne naturalistiske og impressionistiske måde at skrive på distancerer sig i høj grad fra romantikken, da romantikken ofte forherliger alt den beskæftiger sig med. Til forskel fra romantikken, søger naturalismen at skabe et realistisk billede af virkeligheden. Realisme hører altså også under naturalismen. Husk blot at naturalismen ikke udelukkende var en litterær strømning. Også i historievidenskaben, psykologien osv. var naturalismen fremtrædende omkring det moderne gennembrud. Impressionisme og realisme er nogle af de greb, naturalistiske forfattere bruger for at kunne beskrive verden virkelighedsnært.  

Håber det skaber afklaring frem for forvirring. Spørg bare hvis du har andre spørgsmål om dette emne.


Skriv et svar til: litteratur historie

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.