Matematik

Hjælp til at gange to andengradsligninger sammen

11. september 2009 af MisSluis (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg er blevet stillet en opgave indenfor 2. gradsligninger. Den er meget simpel, men kan simpelthen ikke huske, hvordan det skal gøres....

(x^2-19x+34)(x^2-29x-132)=0

Hvordan kan disse to ganges sammen?

Håber nogen kan hjælpe mig....


Brugbart svar (1)

Svar #1
11. september 2009 af klogeåge13 (Slettet)

(x^2-19x+34)(x^2-29x-132)=0⇔(Du ganger den første parentes ind i hvert led i den anden parentes)

x^2(x^2-19x+34)-29x(x^2-19x+34)-132(x^2-19x+34)=0⇔

(x^4-19x^3+34x^2)-(29x^3-551x^2+986x)-(132x^2-2508x+4488)=0⇔

x^4-19x^3+34x^2-29x^3+551x^2-986x+132x^2+2508x-4488=0⇔(Der reducéres)
 

x^4-48x^3+453x^2+1522x-4488=0

Håber du forstår det


Brugbart svar (1)

Svar #2
11. september 2009 af MN-P (Slettet)

Skal du løse ligningen?

Så vil det være lettere at beuge 0-regelen

(x^2-19x+34)=0

og

(x^2-29x-132)=0

Løs de to 2.gradsligninger, så ender du med 4 løsninger til den oprindelige 4.gradsligning


Svar #3
20. september 2009 af MisSluis (Slettet)

Tusind tak. Jeg har lige haft noget med nulreglen, men tror at jeg skal bruge diskriminanten i denne her fobindelse, så må ende med noget, som ligner en andengradsligning, så man kan finde diskriminanten.


Svar #4
20. september 2009 af MisSluis (Slettet)

 Oka. Tror jeg forstår det. Jeg har en anden, og der er jeg i tvivl.

Den hedder:

(x^2-5x+6)(x^2-256)(x^2+100x)=0

Hvis man bruger samme metode, som du brugte som i det første eksempel - det med alle de udregninger?

Hilsen

Den fortabte


Svar #5
22. september 2009 af MisSluis (Slettet)

I forbinelse med den ovenstående, har du så bare ganget ligningerne sammen eller løs ligningen? Min opgave lød nemlig på at løse ligningen. Det drejer sig om denne ligning: (x^2-19x+34)(x^2-29x-132)=0


Brugbart svar (1)

Svar #6
22. september 2009 af mathon

(x2-19x+34)·(x2-29x-132) = 0  som faktoriseret

giver
 

(x-2)·(x-17)·(x-33)·(x+4) = 0


Brugbart svar (1)

Svar #7
22. september 2009 af mathon

i en reduceret, ordnet og normeret andengradsligning 

x2 + px + q = 0          hvis rødder kaldes α og β

er røddernes sum lig med koefficienten til x med modsat fortegn
(α+β) = -p

og røddernes produkt lig med ligningens sidste led
α·β = q


Svar #8
22. september 2009 af MisSluis (Slettet)

Det lød meget klogt, men kan du forklare det på en anden måde, da jeg ikke helt er med. Skal jeg bruge nulreglen eller diskriminanten eller hvordan i alverden skal denne ligning løses?


Brugbart svar (1)

Svar #9
22. september 2009 af mathon

nulreglen


Svar #10
22. september 2009 af MisSluis (Slettet)

:) Tak


Skriv et svar til: Hjælp til at gange to andengradsligninger sammen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.