Matematik

Opstille ligning over tid, det tager tog at køre igennem storebæltstunnelen

27. september 2009 af Zcserewr (Slettet) - Niveau: C-niveau

Opgaven:

Østtunnelen ved Storebælt blev bygget 1988-1996. Østtunnelen for togtrafik er 8.024 m lang og består af to adskilte tunnelrør med et spor i hver. Et bestemt tog er på vej gennem tunnelen. Den første tredjedel af gennemkørselstiden kører toget 120 km/timen, de sidste to tredjedele er hastigheden kun 100 km/timen.

Hvor mange meter pr. sekund svarer de to hastigheder til?

Kald den tid i sekunder, som det tager toget at køre igennem hele tunnelen, for x.

Hvor langt kører toget i den første tredjedel af denne tid? Variablen x kommer til at indgå i udtrykket.

Hvor langt kører toget i de sidste to tredjedele af denne tid? Variablen x kommer til at indgå i udtrykket.

Når du lægger de to længder ovenfor sammen, får du netop tunnelens længde. Opstil denne ligning.

Brug ligningen til at beregne, hvor lang tid toget er om at køre gennem tunnelen.

Hvad er togets gennemsnitshastighed på strækningen? Angiv resultatet både som meter pr. sekund og som km/time.
 

Jeg har regnet de to hastigheder ud:

120km/t= 33,33

100km/t= 27,78

Men så er jeg ellers lost :) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. september 2009 af peter lind

Tid = længde/fart.


Svar #2
27. september 2009 af Zcserewr (Slettet)

Dvs. 

X = Længde/fart ?


Svar #3
27. september 2009 af Zcserewr (Slettet)

Men hvordan kan jeg så regne de næste to opgaver ud?

- Hvor jeg skal finde ud af, hvor lang toget kører i den første tredjedel af tiden og de to sidste tredjedele af tiden?


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. september 2009 af peter lind

Du skal bruge formlen i #1. Du kender jo farten og længden


Svar #5
27. september 2009 af Zcserewr (Slettet)

 Hm, dvs. den første er:

x = 8024 * 1/3 * 33,33 ? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. september 2009 af peter lind

Nej Det er ikke 1/3 af længden den kører med den pågældende fart på men 1/3 af den totale tid =x/3


Svar #7
27. september 2009 af Zcserewr (Slettet)

 Ok. 

Så den første:

x/3

Den anden:

x/3 * 2

Jeg tror jeg forstår det, men mangler der ikke nogle tal?
 


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. september 2009 af peter lind

Nej. Bagefter lægger du længden af de to strækninger sammen. Det skal give  længden af tunnelen, så dermed har du en ligning til bestemmelse af x.


Svar #9
27. september 2009 af Zcserewr (Slettet)

 Så længden af de to strækninger er:

x/3 + x/3 *2


Brugbart svar (0)

Svar #10
27. september 2009 af peter lind

Nej v1*x/3+2*v2*x/3


Skriv et svar til: Opstille ligning over tid, det tager tog at køre igennem storebæltstunnelen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.