Matematik

2 ligninger med to ubekendte (i brøker)

28. september 2009 af b0ing (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hey jeg har brug for lidt hjælp med det her.. altså 2 ligninger med to ubekendte

x-2 + y+1 = 3

 3        2

x-1 + y+3 = 4

 2        3

er temmelig forvirret, for skal de ha samme brøk fælles nævner eller samme koficient for x el. y 

eller har jeg helt misforstået ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. september 2009 af MN-P (Slettet)

gang begge ligninger igennem med 6, så slipper du af med brøkerne


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. september 2009 af jeppejp (Slettet)

 En god nem måde at løse dem på, er ved at isolere x i den øverste ligning f.eks. og så indsætte den i ligning 2. På den måde får du ligning der kun indeholder y, den kan man så løse som man plejer med en ligning med 1 var.


Brugbart svar (1)

Svar #3
28. september 2009 af blackduck (Slettet)

Prøv at se om følgende omskrivning giver mere mening

x/3 - 2/3 + y/2 + 1/2 = 3

x/3 + y/2 = 3 - 2/3 + 1/2

(1/3)x + (1/2)y = (17/6)

Den samme omskrivning kan laves for din anden ligning. Du kan også prøve at gange igennem med en passende faktor så du slipper for brøkerne på den måde. Så ligner det måske mere den form du plejer at have dem på?


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. september 2009 af jeppejp (Slettet)

edit: jeg læste lige fejl, beklager :)

http://www.wolframalpha.com/input/?i=x/3+-+2/3+%2B+y/2+%2B+1/2+%3D3,+(x-1)/2+%2B+(y%2B3)/3%3D4


Brugbart svar (1)

Svar #5
28. september 2009 af MN-P (Slettet)

x-2 + y+1 = 3

3          2          ⇒ (x-2)*6/3 + (y+1)*6/2 =3*6 ⇒2x-4+3y+3=18⇒ 2x+3y=19

x-1 + y+3 = 4

2          3          ⇒(x-1)*6/2+(y+3)*6/3=4*6⇒3x+2y=21

2x+3y=19

3x+2y=21

y=3  


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. oktober 2010 af guppymolga (Slettet)

hej jeg skal have isoleret x i ligningen : 2x-1 / 4x = x / 2x+5

nogle der kan hjælpe? (:


Skriv et svar til: 2 ligninger med to ubekendte (i brøker)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.