Andre fag

Videnskabelig teori - verifikation og falsifikation

01. oktober 2009 af Chlo2405 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej...

Jeg har fået til opgave i faget metode og videnskabsteori at skrive en opgave om hvorvidt noget kan kaldes en videnskab, hvis det skal betømmes ud fra kriterierne verifikation og falsifikation.

I opgaven skal man selv finde nogle argumenter, og så betemme om disse argumenter er videnskab. Dette er ikke hetl nemt, så hvis der var noget som havde en lidt større forståelse for emnet, og kunne komme med lidt hjælp ville det være godt.

Argumenterne er følgenden: (Argumenterne er fundet i tekst fra holocaust.nu - artiklen hedder The Holocaust: Let's hear both sides) Har oversat argumentet så det er den korte version som kommer her.

1.På billeder taget på flere forskellige dage i perioden 1944 over koncentrationslejerne i Auschwitz-Birkenau viser, at der ikke er nogen spor af en koncentrationsleje, derfor har jødeudryddeserne ikke fundet sted.

Til dette argument har jeg sagt at dette ikke er verifikation fordi det ikke er muligt ud fra gentagende forsøg at erfare om disse billeder er rigtige - ER DET RIGTIG FORSTÅET?                                                                                                                 Da det ikke er muligt at bevise at billederne tager fejl er argumenter dermed  falsifikation og dermed en videnskab

2. argument siger: at de mennesker som omkom under krigen ikke døde i koncentrationsleje, men på grund sygdom og underernæring. pgå et kolaps i Tyskland

Her til vil jeg mere, at når man ikke kan gå ind og test om lige præcis disse menneker er døde er sygdom, så er det ikke verifikation. Da det ikke er muligt at bevise at de tage fejl ang. dødsårsag er det ikke falsifikation = videnskab

3. argument siger: at Hitler ikkr ønskeded at udrydde jøderne men bare ville have dem til at forlade Europa

Her vil jeg mene at dette er muligt at bekræfter derfor er der verifikation =videnskab. samtidig er det også muligt at bevise at argumentet tager fejl, derfor er det falsifikation = videnskab

HÅBER DER ER NOGEN SOM KAN FORTÆLLE MIG OM JEG ER PÅ RETTE SPOR


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. oktober 2009 af klotte (Slettet)

Øh jeg synes du roder lidt rundt i det.

En hypotese kan verifiseres eller falsifiseres.

Det der tyder på at den er rigtig er verifikation...falcifikation er det der skal til for at man med sikkerhed kan sige at teorien ikke holder.....

altså

1) hvis der fandtes bare et billeder af en koncentrationslejer holder tesen at koncentrationslejre ikke fandtes ikke.

spørgsmålet er om billeder overhovedet er et bevis ?

2) kun undersøgelser af lig og deres dødsårsag kan verifiserer hvad det enkelte menneske er død af. Hvis man kan finde folk med andre dødsårsager end sygdom ( eks kvælning af gas) er den tese falsifiseret.

Hvis man kan finde den/ de sygdomme der skulle være årsag til at kun jøder døde ( og ikke tyske fangevogtere) er teorien holdbar. Hvis bakterier, eller andre sygdomme er "dødens årsag" holder den vist ikke. Antallet af døde overstiger det man normalt finder ved epidimier.

osv. osv.


Skriv et svar til: Videnskabelig teori - verifikation og falsifikation

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.