Matematik

uendelige talmængder N, Q, Z og R

08. oktober 2009 af bllcrp88 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej.. 

jeg er igang med at skrive en større opgave, og de nedenstående spørgsmål volder problemer, og kan ikk løse dem.. 

1. Sammenlign de uendelige talmængder N, Q, Z og R, og bevis at der er ”lige så mange” rationale tal som naturlige tal
2. Gør rede for mindst ét andet eksempel på overraskende resultater i arbejdet med uendelighed..
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. oktober 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Du skal bare tænke på, at mængden A har lige så mange elementer som mængden B, hvis der kan skabes en entydig korrespondance mellem dem, altså mængden af uendelige mængder har den samme kardinalitet. For eksempel de lige hele tal kan placeres i korrespondance med de ulige hele tal efter formlen N → N+1. Det gælder altså om at finde den entydige korrespondance - kardinaltallet. (Som jeg husker algebraen).


Svar #2
08. oktober 2009 af bllcrp88 (Slettet)

Det forstår jeg godt, men hvordan sammenlignes de uendelige talmænder N og Q ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. oktober 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Et forslag 1/2 → 1, 1/3 → 2, 1/4 → 3....2/3 → 4, altså enjhver tænkelig kombination p/q tilknyttes det næste naturlige tal. Det var vist Cantor, der beskæftigede sig med dette, Kan du ikke finde noget om ham, jeg husker ikke mere om det. Men når du har fundet ud af det, så skriv det her.


Brugbart svar (1)

Svar #4
08. oktober 2009 af Dynin (Slettet)

Et alternativ. Det er klart at |N|≤|Q|. For at vise den anden vej indses, at |N|=|N×N| hvilket let ses af opstillingen (1,1),(2,1),(1,2),(3,1),(2,2),…,(n,1),(n-1,2),…,(1,n),… [opskriv dette i en tosidet tabel så kan du se hvad der sker;-)] Da |N|=|Z| følger nu |N|=|Z×N|. Idet Q er ”indlejret” i Z×N ved q/p→(q,p) følger at |Q|≤|Z×N|=|N|.


Brugbart svar (1)

Svar #5
08. oktober 2009 af Fourier (Slettet)

Come on. Svær opgave er det ikke, hvis det er i min forstand. Spændende, ja, det er det! :-)

Google under Cantors bevis for at kardinaliteten af Q er identisk med kardinaliteten af N. At der eksisterer en kardinalitet mellem Q og R er uløseligt til ære for Paul. :-)


Brugbart svar (1)

Svar #6
08. oktober 2009 af Erik Morsing (Slettet)

#5, jeg mente ikke, at han beviste det, han beviste at mængden af reelle tal er større end mængden af rationelle tal, (vist nok?)men giv mig lige linket, så kan jeg selv læse det, i det hele taget minder det lidt om, at bevise noget selvmodsigende, hvis man kan dele med 0. Uendeligheden er jo blot et begreb, det mener jeg ikke, vi kan bruge til noget.


Brugbart svar (1)

Svar #7
08. oktober 2009 af Dynin (Slettet)

#5 What?

<citat>At der eksisterer en kardinalitet mellem Q og R er uløseligt til ære for Paul. </citat>

hvad præcis mener du med det?? Iht. Cantor's sætning er card(M)<card(2M) for en vilk. mængde M ... idet card(Q)=card(N) og card(2N)=card(R) er card(Q)<card(R) ikke sandt ;)
 


Brugbart svar (1)

Svar #8
08. oktober 2009 af Dynin (Slettet)

#6 Cantor's diagonal-bevis http://scidiv.bellevuecollege.edu/Math/diag.html

... sidste del i #7 viser det også ...


Brugbart svar (0)

Svar #9
08. oktober 2009 af Fourier (Slettet)

#7 Det vil jeg gerne se.


Brugbart svar (0)

Svar #10
08. oktober 2009 af Dynin (Slettet)

#9 hvilken del?


Brugbart svar (0)

Svar #11
08. oktober 2009 af Fourier (Slettet)

Du siger bare ud fra den blå luft, at du kan finde en mængde, såfremt dens kardinalitet er mellem Q og R. Vis mig denne mængde, og du har reddet min dag, Dynin. :-)


Brugbart svar (1)

Svar #12
08. oktober 2009 af Dynin (Slettet)

#11 ahh mellem Q og R ... det fik jeg vist ikke læst MY BAD ... kunne jeg finde en sådan var der noget galt med den aksiomatiske mængdelære ... det kan du også se at jeg ikke havde fattet i mit svar i #7


Brugbart svar (0)

Svar #13
08. oktober 2009 af Fourier (Slettet)

#12 Det er okay. Så må jeg jo redde min dag på en anderledes måde ;-)


Brugbart svar (1)

Svar #14
08. oktober 2009 af Dynin (Slettet)

#13 hvis der skal det til at redde din dag ... så har du MEGET, MEGET store krav ;-)


Brugbart svar (1)

Svar #15
08. oktober 2009 af Fourier (Slettet)

hahha. Jamen i går drømte jeg at jeg beviste Goldbachs Formodning hehe


Brugbart svar (1)

Svar #16
08. oktober 2009 af Dynin (Slettet)

#15 ahh en primtalsnørd :D


Brugbart svar (0)

Svar #17
08. oktober 2009 af Fourier (Slettet)

Mere en det. Gammel IMO'er og meget andet:)


Brugbart svar (0)

Svar #18
08. oktober 2009 af Dynin (Slettet)

#0 for at opsummere ...

ad 1) |N|=|Z|=|Q|<|R| ... under antagelse af, at du ved at |N|=|Z|  (der let vises udfra #1) har du besvarelsen på denne del i #3/#4

ad 2) se #5 ... dette er CH = "Continuum hypothesis"


Brugbart svar (0)

Svar #19
08. oktober 2009 af Fourier (Slettet)

heheh that's right ;D


Brugbart svar (0)

Svar #20
09. oktober 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Jeg har også leget lidt med at finde en formel for primtal, det er mange år siden, men jeg har en formodning om, at det er en rekursiv ligning, måske Pm = Pm-1 + n*2, n tilhører N, men jeg brugte alt for meget tid på det, der er så mange kloge hoveder, der har fundet ud af en masse omkring primtallene, men ingen endelig formel. Jeg skal skynde mig at sige, at jeg ikke har testet den på ret mange primtal, men det kunne jo tænkes at være en rekursiv formel alligevel.


Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.