Matematik

(21n+4)/(14n+3), n=N, kan ik forkortes

10. oktober 2009 af Simon2 (Slettet)

 Jeg er i gang med at lære mig selv noget matematik og er imidlertid stødt på noget som undrer mig.

"Eksempel 3.2. Bevis, at brøken (21n+4)/(14n+3), hvor n er et naturligt tal, ikke kan forkortes for nogen værdi af n.

Lad os antage, at brøken kan forkortes for en passende værdi af n. Så vil brøken

(2(21n+4))/(3(14n+3)) = (42n+8)/(42n+9)

også kunne forkortes. I den fremkomne brøk er tælleren imidlertid netop én mindre end nævneren, og den kan derfor ikke forkortes. Dermed er vi nået til en modstrid, og vi indser, at den oprindelige brøk ikke kan forkortes."

Jeg er helt klar over hvorfor (42n+8)/(42n+9) ikke kan forkortes. Det jeg imidlertid er i tvivl om, er hvorfor vi kan tillade os at forlænge tælleren med 2, mens vi forlænger nævneren med 3?


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. oktober 2009 af hvadmeddet (Slettet)

Den oprindelige brøk og den du ganger er ikke ens. Kald tælleren i den originale for a, nævneren for b.

Hvis  kan forkortes med k fåes , hvor a/k og b/k er hele tal.

Du ganger så med 2/3 og får

så du kan se det ændrer ikke på "deleligehden" at gange med en konstant forskellig fra 0.


Svar #2
11. oktober 2009 af Simon2 (Slettet)

 Mange tak! Vil du imidlertid tjekke min besvarelse til følgende opg?

"Øvelse 3.3. Vi antager, at n er et helt positivt tal. Bevis under denne forudsætning, at hvis n2 er lige, så er n også lige."

Min besvarelse: Jeg antager at n er lige. n er ægte divisor i n2 fordi n2=n*n. Når n er lige gælder på samme tid at 2 er divisor i n.   2 divisor i n  Λ   n divisor i n2 ⇒ 2 divisor i n2

Kan dette besvares bedre?

Jaja, jeg ved det er lavt niveau, men som 2.G-elev bliver jeg nødt til at introducere mig selv til bevisregning hvis jeg vil lære om det så et sted skal jeg starte!


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. oktober 2009 af hvadmeddet (Slettet)

Jeg tror ikke jeg forstår dit bevis. Du skal vise n^2 lige => n lige. Men så vidt jeg kan se forsøger du at vise n lige => n^2 lige. De to ting er ikke det samme.

Et bevis for n^2 lige => n lige kunne være.

n^2 lige => n lige er det samme som n ulige => n^2 ulige. Lad n være et ulige tal, da gælder, at n kan skrives på formen n=2k+1 hvor k er et naturligt tal eller 0.

Da k er et naturligt tal eller 0, er 2k^2+2k også et naturligt tal eller 0. Dermed er n^2=2(2k^2+2k)+1 på formen 2q+1, hvor q=2k^2+2k er et naturligt tal eller 0, og dermed er n^2 et ulige tal. Dermed har vi vist n ulige => n^2 ulige, hvilket er det samme som n^2 lige => n lige.


Skriv et svar til: (21n+4)/(14n+3), n=N, kan ik forkortes

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.