Matematik

2 ligninger med 2 ubekende

12. oktober 2009 af Incredibly (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej :)

Jeg skal løse denne ligning med "erstatningsmetoden",  jeg har prøvet jeg ved ikke hvor mange gang og kan bare ikke få den til at gå op. Håber der sidder en derude der kan hjælpe mig?
På forhånd tak..

13x + 11y = 36
11x + 13y = 12


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. oktober 2009 af kiuwr (Slettet)

x=7 og y=-5


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. oktober 2009 af Isomorphician

Gang den ene ligning med 11 på begge sider, og den anden ligning med 13 på begge sider, så får du lige stor x-koefficient. Træk derefter den ene ligning fra den anden og isoler y.


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. oktober 2009 af kiuwr (Slettet)

erstatningsmetoden skal jo bruges ..


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. oktober 2009 af Isomorphician

ah...

Så isoleres enten x eller y i den ene ligning og udtrykket for variablen indsættes i den anden ligning.

(det andet var bare nemmere, nu når man ikke gad at læse opgaven).


Brugbart svar (1)

Svar #5
12. oktober 2009 af kiuwr (Slettet)

13x+11y=36
11x+13y=12

x isoleres i den øverste ligning:
13x=36-11y
x=(36-11y)/13

Den fundne x-værdi sættes ind i den nederste ligning:
11((36-11y)/13)+13y=12
11(2,76923-0,846154y)+13y-12=0
-30,4615-9,30769y+13y-12=0
-18,4615=3,6923y
-5=y

Og så sætter du bare den fundne y-værdi ind i en af de første to ligninger.


Svar #6
12. oktober 2009 af Incredibly (Slettet)

;-) men problemet er at jeg ikke ved hvordan den skal regnes ud. Der står 11y og for at stå y alene skal man vel dividere med 11 og det kommer til at give nogle værre tal.. Hvis i forstår..

Der er jo 3 forskellige måder man kan regne sådan en opgave ud på, og vi skal bruge erstatningsmetoden ;-)


Svar #7
12. oktober 2009 af Incredibly (Slettet)

okay, det studere jeg lige nærmere, MANGE tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
12. oktober 2009 af kiuwr (Slettet)

Det var så lidt :)


Svar #9
12. oktober 2009 af Incredibly (Slettet)

Jeg har lige et lille tillægsspørgsmål: hvorfor giver det -30,4615?? :)


Brugbart svar (0)

Svar #10
13. oktober 2009 af kiuwr (Slettet)

hvad giver -30,4615?


Brugbart svar (0)

Svar #11
13. oktober 2009 af kiuwr (Slettet)

13x+11y=36
11x+13y=12

x isoleres i den øverste ligning:
13x=36-11y
x=(36-11y)/13

Den fundne x-værdi sættes ind i den nederste ligning:
11((36-11y)/13)+13y=12
11(2,76923-0,846154y)+13y-12=0
-30,4615-9,30769y+13y-12=0
-18,4615=3,6923y
-5=y

Herefter sættes den fundne y-værdi ind i den øverste ligning:

13x+11y=36
13x+11*(-5)=36

13x=36+55
13x=91
x=91/13=7


Svar #12
13. oktober 2009 af Incredibly (Slettet)

11((36-11y)/13)+13y=12
11(2,76923-0,846154y)+13y-12=0
-30,4615-9,30769y+13y-12=0
-18,4615=3,6923y
-5=y
 

altså 11*2,76923 = - 30,4615 ?? :)


Brugbart svar (0)

Svar #13
13. oktober 2009 af kiuwr (Slettet)

undskyld, der skulle ikke have stået - , det er + , men regner den lige igennem igen, for kan se at det så ikke kommer til at passe


Svar #14
13. oktober 2009 af Incredibly (Slettet)

nemlig, men det lyder bare rigtig godt!


Brugbart svar (0)

Svar #15
13. oktober 2009 af kiuwr (Slettet)

Så lykkedes det (:

11((36-11y)/13)+13y=12
11((36/13)-(11y/13))+13y-12=0
30,4615-9,30769y+13y-12=0
18,4615+3,6923y=0
3,6923y=-18,4615

y=-4,9999999=-5

Grunden til at det giver -4,99999999 er nok pågrund af afrunding


Svar #16
13. oktober 2009 af Incredibly (Slettet)

og grunden til at det giver -18,4615 er fordi du sætter det om på den anden side af lighedstegnet? :)


Brugbart svar (0)

Svar #17
13. oktober 2009 af kiuwr (Slettet)

Lige præcis :)


Svar #18
13. oktober 2009 af Incredibly (Slettet)

Jeg siger tusinde tak for hjælpen! :-)


Brugbart svar (0)

Svar #19
13. oktober 2009 af kiuwr (Slettet)

Det var så lidt da :)


Skriv et svar til: 2 ligninger med 2 ubekende

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.