Fysik

Kompliseret teoretisk fysik. Kun for de kloge

14. oktober 2009 af MrAbdul (Slettet)

Jeg har en idé til at man kan opretholde liv på månen. Det er dog kun teoretisk snak og hvis nogen vil kommentere dette ville det være fedt.

Kort, er tyngdekraften en betegnelse for en kraft der hiver en ned til jorden. Noget der hiver to objekter mod hinanden. eks. en mand og jordens kerne bliver hivet mod hinanden. Tyngdekraften er defineret ved formlen

f = masse * acceleration

Acellerationen af jorden ganget med massen af joden skaber en tyngdekraft for jorden, man kan tage mindre udgaver af f.eks et æbles masse samt acceleration fra 4 meters højde og deraf finde tyngdekraften. Men for begge tilfælde gælder det at jo større en acceleration, en bevægelse der foregår desto større en tyngdekraft vil der forekomme. Man kan for sjovs skyld prøve dette ved at tage 2 kilos hvedemel og snurre rundt om sig selv med den, og jo hurtigere man bevæger sig rund desto svære er det at holde fast i det 2 kilo hvedemel.

Man ved at der er vand på månen men ikke meget ilt.Ilten flyver ud i rummet fordi tyngdekraften er så lille (1/6 af jordens). Netop det at tyngdekraften ikke er kraftiig nok til at holde ilten nede på månen gør at der ikke er ilt på månen. Fordi månen ikke har ilt er der enorme temperaturforskelle på månen.

Der er selvfølgelig også andre faktore der spiller ind når der gælder liv på månen (Hvilke planter kan man have på månen, hvordan de skal overleve dernede osv.) Men det vigtigste er i 1. omgang at der tyngdekraften er kraftig nok til at holde ilten nede.

Min teori er så, hvis man kan få månens rotationshastighed til at stige så burde tyngdekraften også være stærkere i så fald stærk nok til at holde ilten nede på månen. Men så vidt jeg ved er der ingen der rigtigt har fået styr på hvordan tyngdekraften rigtigt fungere og slet ikke at ændre på det. Man ved hvad dens funktion er og hvad den gør, men selve sammensætningen af hvordan den fungere er uklart. Lad os tage et eksempel: de fleste kan indsætte batterier i en mobil så den kan få strøm. Men hvad er strøm og hvordan strømmen er kommet til, dens komponentiske opbygningproces ved ikke mange.

Jeg søger andre perspektiver til at forstå tyngdekrafts "processen", på teoretisk plan ville det være fantastisk. Måske kan man anvende elektromagnetisme til at skabe noget der ligner tyngdekraften, da den er langt stærkere i et brintatom end tyngdekraften?  


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. oktober 2009 af Daniel TA (Slettet)

Der er nogle fejl i det du siger.. Tyngdekraften er ikke F=ma. Dette er bare en version af Newtons anden lov, som nok mere udtaler sig om impulsændringen, nemlig F=dp/dt.

Der findes to "former" for tyngdekraft - den Newton står for (den klassiske) og den Einstein senere introducerede i sin generelle relativitetsteori. Han siger at masse krummer rumtiden og rumtiden bestemmer hvordan masse skal bevæge sig i det. De to er meget ens i mange tilfælde. Så lad os kigge lidt på Newtons version.

F=GMm/r²

Den siger at tyngdekraften mellem to legemer med masse M og m er proportional med produktet af de to masser og omvendte proportional med kvadratet på afstanden mellem dem, r. G er en naturkonstant.

Så fik vi sat tyngdekraften på plads.

Når du snakker om at rotere har det ikke rigtig noget med tyngdekraften at gøre længere, men så snakker vi om en anden kraft som hedder centripetalkraften. Den kraft der fremkommer i cirkelbevægelser og som holder objekter i cirkelbevægelser. Det er rigtigt at centripetalkraften kan komme fra tyngdekraften, f.eks. Jorden i kredsløb om Solen, men jo hurtigere man rotere rundt des større skal tyngdekraften være for at kunne opretholde centripetalkraften. Hvis dit tankeeksperiment skulle virke, så skulle Månens rotation, så vidt jeg lige kan resonere mig frem til, sløves ned. Dette sker dog vist også, da Jorden og Månen udveksler baneenergi. Det betyder at Månen og bliver sendt længere og længere væk fra Jorden (ca. 3 cm om året hvis jeg husker rigtigt).


Brugbart svar (1)

Svar #2
14. oktober 2009 af Daniel TA (Slettet)

Angående elektromagnetisme, hvad forestiller du dig så? Det er sandt at den er MEGET stærkere end tyngdekraften, men det kræver jo ladede partikler før du kan tale om den kraft på så stor skala. Og store ting er ca. elektrisk neutrale.


Svar #3
15. oktober 2009 af MrAbdul (Slettet)

Man sige at hvis det overhovedet skal kunne lade sig gøre at få påvirket tyngdekraften på månen skal der være en ændring i rotationshastigheden eller man skal have en anden afstand eller massen. Man ikke rigtigt påvirke massen månen eller jorden eller afstanden mellem dem så har man kun hastigheden, rotationenhastighede tilbage at ændre på. Men hvis man gør det påvirker man også jordens tyngdekraft.

Jeg tænkte på at hvis man kan lave drivhuse på månen, i lukket isolation kan man sørge for at tage planter fra jorden til månen. vi har jo en del problemer med gødning i vores dagligdag, den kunne man sende sammen med planterne i drivhus. Der er massere af energi i gødning til planter, drivhuset ville kunne få planterne til at vokse. De planter ville lave ilt i det lukkede drivhus. Drivhuset kunne udvides konstant i takt med at der kommer flere planter og mere ilt. Vand er der i forvejen, det viste en ny rumrejse lavet af indien.

Jeg vidste ikke at store ting var elektrisk neutrale.

Jeg er især interesseret i at vide hvad tyngdekraft består af. Hvad er det der danner tyngdekraften ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. oktober 2009 af Jerslev (Slettet)

#3:  Krumninger af rumtiden.


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. oktober 2009 af Daniel TA (Slettet)

#3 Der findes altså ikke store oceaner. Der findes utrolig lidt vand. Slet ikke nok til at kunne dyrke noget.


Svar #6
15. oktober 2009 af MrAbdul (Slettet)

Så efter den definition er det ikke muligt at kunne påvirke tyngegraften da den er afhængig af krumning af tiden, og det kan man ikke påvirke. Det betyder samtidigt at man ikke vil være i stand til at leve på månen da der ikke kan være ilt på månen i længere tid fordi luften vil flyve ud i rummet. 

Med mindre man virkelig har en lukket isolation, selv i det vil temperaturen være for høj og lav til at man kunne leve. Ellers kunne man lave bygninger af beton, og plante planter i gødning samt have enorme vandbeholdere med fra jordne, men det er jo ikke engang det værd.

Det bare synd at månen ligner så meget jorden men alligevel pga. enkelte stoffer ikke kan udnyttes. Måske kan det lade sig gøre med andre, nye planeter der har vand, måske engang i fremtiden.

Tak for jeres tid gutter :)


Skriv et svar til: Kompliseret teoretisk fysik. Kun for de kloge

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.