Matematik

Hvilke tal går op i både "x" og "y"

18. oktober 2009 af Maysam (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Hvordan kan man finde ud af HVILKE tal der går op i f.eks. både "60" og "286" ??

Da jeg skal bruge det til at forkorte et brøk...


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. oktober 2009 af peter lind

Med så små tal kan du blot opløse i primfaktorer. For større tal findes der en algoritme Euklids algoritme, der kan finde det. Det er iøvrigt verdens første algoritme.


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. oktober 2009 af mathon

286 = 2·11·13
                                          hvorfor 2 er eneste fælles divisor
60 = 22·3·5


Svar #3
18. oktober 2009 af Maysam (Slettet)

Hvor kan jeg finde primfaktorer og algoritme ????????

Og mathon, jeg skulle bruge et tal, og ikke en regning


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. oktober 2009 af peter lind

Euclids algoritme kan du finde på http://mathworld.wolfram.com/EuclideanAlgorithm.html

Primfaktorer kan du finde ved at teste om primtal går op i tallet. Du behøver ikke at teste for primtal, der er større end kvadratroden af tallet.


Svar #5
19. oktober 2009 af Maysam (Slettet)

Okay tak for hjælpen. Troede der var en mere simple måde at gøre det på, men det er der åbenbart ikke


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. oktober 2009 af peter lind

Det er skam simpelt. Med 286 ser du straks at tallet er lige så 286 kan skrives som 2*143. 5 går ikke op, så skulle tallets sidste ciffer være 0 eller 5. Det er også let at se at 7 ikke går op i 143. Prøver du med 11 får du at det går op så 143=11*13. Færdig.

Euclids algoritme er også nem at bruge. Du skal bare finde resten ved heltalsdivision af en rækkefølge af tal. Med de 2 tal 286 og 60 finder du at 60 går op i 286 med en 4 gang og rest 46. 46 går op i 60 med en rest på 14. 14  op i 46 giver en rest på 4, som divideret op i 14 giver en rest på 2 som divideret op i 4 giver resten 0. 2 er så fælles divisor.

De fleste regneark hvis ikke alle har en funktion, der giver resten ved division. Denne hedder ofte noget med mod (for modulo). Ved at bruge dette i regneark kan du meget hurtigt og nemt finde største fælles divisor, hvis størrelse kun er begrænset af hvad regnearket kan håndtere.


Svar #7
20. oktober 2009 af Maysam (Slettet)

Okay tak for hjælpen, det forstod jeg lidt mere af (:


Skriv et svar til: Hvilke tal går op i både "x" og "y"

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.