Fysik

Hjælp til ligning

20. oktober 2009 af Lanzie (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg har en ligning der lyder sådan her:


"mvand • cvand • (tstart - tslut) = mis • Ls + mis • cvand • (tslut - 00C) "

mvand = 0,135 kg

cvand = 4180

tstart = 30,2 oC

tslut = 18,7 oC

mis = 0,016 kg

Ls = ubekendt.

Jeg skal have beregnet Ls i denne ligning, men er ikke den bedste til matematik, så ville være meget glad hvis der var nogen der ville fortælle hvordan jeg gør :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. oktober 2009 af peter lind

Sæt først de opgivne værdier ind i ligningen og udregn så meget du kan. Du vil så ende med en meget simpel ligning.


Svar #2
20. oktober 2009 af Lanzie (Slettet)

Ok jeg prøver:

0,135 • 4180 • (30,2 - 18,7) = 0,016 • Ls + 0,016 • 4180 • (18,7 - 0)

564,3 • 11,5 = 0,016 • Ls + 66,88 • 18,7

6489,45 = 0,016 • Ls + 1250,656

6489,45 - 1250,656 = 0,016 • Ls + 1250,656 - 1250,656

5238,79 = 0,016 • Ls

Er det rigtigt gjort indtil videre? hvis ja hvad gør jeg så nu?


Svar #3
20. oktober 2009 af Lanzie (Slettet)

mmm...skal jeg bare gøre sådan?

5238,79 - 0,016 = 0,016 - 0,016 • Ls 

Men hvad så med gange tegnet før Ls  ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. oktober 2009 af peter lind

#2 Jeg har ikke i sinde at kontrollere om du kan slå rigtigt op på en lommeregner; men rent umiddelbart ser det fornuftigt ud. Del på begge sider med 0,016 og du har et facit


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. oktober 2009 af jeniffer07 (Slettet)

du kan også solve..

solve(0,135 • 4180 • (30,2 - 18,7) = 0,016 • L + 0,016 • 4180 • (18,7 - 0),L)


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. oktober 2009 af iinfinity (Slettet)

Hvis du har en lommeregner som hedder TI-nspire kan du solve ligningen :D det gør du sådan her: solve (0,135 • 4180 • (30,2 - 18,7) = 0,016 • Ls + 0,016 • 4180 • (18,7 - 0),Ls)
Men jeg kan ikke gøre det for dig eftersom jeg ikke ved hvilke enheder du har du har og ved da ikke om resulatet giver mening. Du kan jo fx have Joule i Kj, eller MJ osv..
Men i min fysikbog (fysik B-niveau) og vi har lavet forsøget før står der at smletevarmen for vand er 334,3 kJ/kg det vil sige den energi der skal tilsættes vandet. Men jeg går 331605 og hvis nu vi siger du havde det i J så passer det nogenlunde med at 331605 J/ 1000 = 331,605 kJ/kg hvilket er en fin værdi i forhold til den oprindelige værdi 334,3 Kj/kg. Din afvigelse ville da være 334,3 kj/kg -331,605 kj/kg / 334,3 kj/kg *100 % = 0,806 % (med 3 betydende cifre). Det er en rimelig fin værdi. Men er som sagt slet ikke sikker på om du har beregnet det i Joule men det kunne godt tyde på det. Men tager ikke ansvaret hvis det er forkert :D MEN HUSK ENDELIG ATLID BETEGNELSER I FYSIK DET MEST VIGTIGE.

Håber det kunne være til gavn for din opgave :D


Svar #7
20. oktober 2009 af Lanzie (Slettet)

#6

Fik det til 327424,375. Så det må vel være Joule jeg regner i :)

tusinde tak ! :D hjalp faktisk rigtig meget :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. oktober 2009 af iinfinity (Slettet)

Det var så lidt brugte også lidt tid på det. Tror også umiddelbart at du regner i joule men hvis du kunne huske alle de enheder du regner i kunne jeg have hjulpet bedre, men sidder selv og læser til matematikprøve i morgen heh :D har også selv lavet rapport over det i starten af 1.g :D Men husk også ved temp. at skrive grader celcius osv. fordi man skal altid have enheder med i fysik :)


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. oktober 2009 af exatb

#3

5238,79 = 0,016 • Ls

Du skal så dividere med 0,016 på begge sider:

5238,79 /0,016= 0,016 • Ls/0,016

5238,79 /0,016= Ls
 


Svar #10
20. oktober 2009 af Lanzie (Slettet)

Ja det også rigtigt :) er lige startet med fysik på gymnasiet så skal lige ind i det :P

Men er virkelig glad for hjælpen :) mange mange tusinde tak endnu engang :D


Brugbart svar (0)

Svar #11
20. oktober 2009 af iinfinity (Slettet)

det er rigtigt at det giver 327424 havde en tastefejl men det er meget nemmere at solve den :D


Brugbart svar (0)

Svar #12
20. oktober 2009 af peter lind

Enheden er Joule/kg


Brugbart svar (0)

Svar #13
20. oktober 2009 af iinfinity (Slettet)

det kan du da ikke vide? du ved ikke hvilken enhed hun har målt energien i? ALtså skal selvfølgelig måles i joule med MJ, KJ eller whatever:D


Brugbart svar (0)

Svar #14
21. oktober 2009 af Daniel TA (Slettet)

#13 Det er jo bare et præfiks. Enheden er jo stadig J/kg.


Brugbart svar (0)

Svar #15
21. oktober 2009 af iinfinity (Slettet)

ja energi måles altid i joule? men der er forskel på kJ og J? hvis du har målt i J får du en betydelig højere værdi.


Skriv et svar til: Hjælp til ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.