Matematik

En størrelse vokser....? procentregning

24. oktober 2009 af mortenhy (Slettet) - Niveau: C-niveau

En størrelse vokser i 3 på hindanden følgende år med henholdsvis 2%, 7% og 19% procent.

Hvad er den samlede stigning, og hvad er den gennemsnitlige stigning i procent?

Det er selveste udregningen/opstillingen jeg har problemer med.

Tak på forhånd.

Venligst Morten


Brugbart svar (3)

Svar #1
24. oktober 2009 af mathon

(1+r)3 = 1,02·1,07·1,19 = 1,29877

1+r = 1,298771/3 = 1,09105

r = 0,09105 = 9,105%


Brugbart svar (2)

Svar #2
24. oktober 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Det er godt at tage det skridt for skridt: Det første år vokser kapitalen til K0*1.02, det andet år fås 7%, så nu er kapitalen vokset til K0*1.02*1.07, og til sidst til K0*1.02*1.07*1.19 = K*1,298. 1 krone er altså vokset til 1 krone og 30 øre, så det er en stigning på 30 %. Hvis vi gør prøve, så er 7% +2% +19% = 28%, så med rentes rente passer det meget godt.


Svar #3
24. oktober 2009 af mortenhy (Slettet)

Mange tak til jer. Især dig Erik, da du har hjulpet mig flere gange før. Tænkte om du ikke kunne udregne hvad din hjerne koster. Har en opsparing, og kunne godt overveje et køb af en sådan:).


Brugbart svar (1)

Svar #4
24. oktober 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Hov, hov, jeg kender adskillige (også herinde) der er langt bedre at satse på. Fourier og Dynin er de bedste til matematik herinde efter mit skøn. Håber ikke jeg fornærmer nogle, der også mange andre dygtige. Men det er vel i grunden den pædagogiske side af sagen, det drejer sig om på så lavt et plan som gymnasiet Ikke? - ha, ha!


Skriv et svar til: En størrelse vokser....? procentregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.