Matematik

Linjer og aftsande

24. oktober 2009 af npm (Slettet) - Niveau: A-niveau

En cirkel har ligningen

(x+4)^2+(y-2)^2=25

Punktet Q har x-koordinaten -(5:2). Bestem en ligning for cirkeltangenten i Q

Har brug for hjælp


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. oktober 2009 af MN-P (Slettet)

Cirkelen har centrum O i (-4,2)

OQ står vinkelret på tangenten, så tangentens hældning a kan findes ud fra den

Når du har hældningen sætter du den og punktets koordinater ind i y=ax+b for at finde b


Svar #2
24. oktober 2009 af npm (Slettet)

havde prøvet at lave den i forvejen, og der gjorde jeg  følgende:

cirkel centrum: (-4,2) og radius 5.
Q's x-koordinat -(5:2)
(-5)*(x+4)+(-2)*(y-2) = 0   =   -5x-20-2y+4 = 0   =   -5x-16-2y= 0. 
men vidste bare ikke om jeg havde gjort det rigtige, :/


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. oktober 2009 af peter lind

Så vidt jeg kan laver  du ligningen for en linje, der har Q's koordinter som normalvektor og som går gennem centrum for cirklen. Det har i hvert fald intet med opgaven at gøre. I opgaven skriver du, at du skal finde cirkeltangenten i Q. Det forudsætter at Q ligger på cirklen, og det gør den ikke. Skal du ikke snarere finde en tangent til cirklen, som går gennem Q I så fald. Find ligningen for en linie, der går gennem Q og har a som hældning. Lige som den foregående opgave skal du så finde røringspunktet ved at løse det tilsvarende ligningssystem. Her skal du bruge at der skal være en og kun en løsning til ligningssystemet. NB Det er ikke det samme som at der ikke er 2 værdier af a, der opfylder betingelserne.


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. oktober 2009 af MN-P (Slettet)

#3 har da fuldstændig ret. Q ligger ikke på cirkelen.

Hvad står der helt presist i opgaveteksten?

Det er meget svært at hjælpe, når man får forkerte oplysninger


Svar #5
25. oktober 2009 af npm (Slettet)

har skrevet det præcise helt oppe i toppen, som jeg nu skriver igen:
En cirkel har ligningen

(x+4)^2+(y-2)^2=25

punktet Q har x-koordinaten -(5:2). Bestem en ligning for cirkeltangenten i Q.


Svar #6
25. oktober 2009 af npm (Slettet)

mere står der ikke i opgaven.


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. oktober 2009 af peter lind

Det kan ikke være rigtig. Ikke alene ligger punktet ikke på cirklen. Det ligger inde i cirklen og så kan det ikke ligge på nogen tangent.


Svar #8
25. oktober 2009 af npm (Slettet)

jamen altså, det der -(5:2) det skal stå op, altså det hedder minus fem over to, sådan en brøk, kan det være det der er galt?:P


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. oktober 2009 af peter lind

Jeg læste det som -(5;2) . Hvis det skal være en brøk er det også galt.  Koordinaterne til et punkt er et talpar ikke et enkelt tal.


Svar #10
25. oktober 2009 af npm (Slettet)

nej okay, men i bogen har de skrevet det som minus og så 5 over 2 :) ved det ikke, pyt med det, så må min lære bare fortælle os hva dælen det er vi skal gøre, det kan også være hun bare ikke har lært os det endnu, hun lærer os nogen gange tingene efter hun har givet os opgaverne for, og så lærer vi tingene under den tid vi har til at lave den i:) ville bare gerne have lavet den færdig i week så jeg ikke skulle tænke mere over alle de opgaver:)


Skriv et svar til: Linjer og aftsande

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.