Matematik

Matematik opgaver!!!!

25. oktober 2009 af iiidiot (Slettet)

Hej jeg har brug for hjælp til nogle matematik opg. håber der er nogle der kan hjælpe mig med det. Jeg kan virkelig ikke finde ud af disse her, så hvis nogen af jer kunne gi en forklaring i detaljer ville det være virkelig dejligt da jeg gerne vil forstå det, og prøve at lave resten af opgaverne selv.

Opg 1

Der er givet følgende differentialligning y'-2y=4x2-4x

Nogle af løsningerne til denne differentialligning har et eller flere ekstremumspunkter på deres graf.

a) Bestem en ligning for denne kurve, som disse ekstremumspunkter til tilhører.

b) Bestem den løsning til differentialligningen, hvis graf tangerer x-aksen i et punkt med positiv førstekoordinat. 

Opg 2

Når man fylder luft i et bildæk, forbinder man dækkets ventil men en beholder, der indeholder komprimeret luft. I det følgende antages, at lufttrykket i beholderen er konstant under påfyldningen. Dæktrykket p, målt i kPa, kan beskrives som en funktion af tiden t, målt i sekunder. Under påfyldningen vokser dæktrykket på en sådan måde, at den hastighed, hvormed det vokser, er proportional med trykforskellen mellem beholder  og dæk. Proportinalitetsfaktoren har værdien 0,02 (denne størrelse afhænger blandt andet af niltrykkets volumen og af luftmodstanden i ventilen) og lufttrykket i beholderen er 1000 kPa.

a) Opskriv en differentialligning der beskriver, hvorledes dæktrykket p under påfyldningen ændrer sig som funktion af tiden t.


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. oktober 2009 af peter lind

Opgave 1.

a)  I  ekstremapunkter er y'=0, så sæt y'=0 i din differentialligning og du har lignigen for kurven.

b) Brug et CAS værktøj til at løse differentialligningen. Derefter sætter du betingelsen ind i den generelel løsning.

Opgave  2. At hastighedn  er proportional med trykforskellen med faktoren 0,02 betyder at den kan skrives som 0,02(Pb-Pdæk) hvor Pb er trykket i beholdern og Pdæk er trykket i dækket.


Svar #2
25. oktober 2009 af iiidiot (Slettet)

Tak jeg vil prøve at lave det så =D


Skriv et svar til: Matematik opgaver!!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.