Matematik

Hjælp til løsning af forkortning af brøk

26. oktober 2009 af vavsdvsdvsvs (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg aner ikke hvordan man regner denne her og håber derfor på at få hjælp af nogle kloge hoveder herinde :D

Opgaven lyder: Forkort nedstående brøk mest muligt.

4x²+4y²-8xy

____________

3x²-3y²
 

Jeg kunne ikke stille det bedre op, men det er en brøkstreg som er i mellem de to stykker, 4x²+4y²-8xy og 3x²-3y².
 

Håber meget på hjælp da jeg overhovedet ikke kan finde ud af denne her opgave.

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. oktober 2009 af Isomorphician

(4x2 + 4y2 - 8xy)/(3x2 - 3y2) =

(4(x2 + y2 - 2xy))/(3(x2 - y2)) =

(4(x - y)2)/(3(x - y)(x + y)) = ....


Svar #2
26. oktober 2009 af vavsdvsdvsvs (Slettet)

Jeg forstår det desværre ikke.

Hvorfor bliver (4(x2+y2-2xy)) til (4(x-y)2)

Og hvorfor bliver (3(x2-y2)) til (3(x-y)(x+y)) hvorfor er det ene puls og det andet minus ?

Kan du ikke forklare det i stedet for bare at kører der ud af ved jo ikke hvad du gør og hvordan jeg forsætter den.....


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. oktober 2009 af Isomorphician

Fra første til anden linje: Sætter 4 uden for parentes i tælleren og 3 uden for parentes i nævneren.

Fra anden til tredje linje: Benytter kvadratsætningerne.

Kvadratsætninger:

(x - y)2 = x2 + y2 - 2xy

(x - y)(x + y) = x2 - y2


Svar #4
26. oktober 2009 af vavsdvsdvsvs (Slettet)

Hvordan ved jeg så hvad næste step er ?

Og til fremtiden hvordan ved man at man skal bruge kvadratsætninger på det tidspunkt ?
 


Svar #5
26. oktober 2009 af vavsdvsdvsvs (Slettet)

Hvordan ved jeg så hvad næste step er ?

Og til fremtiden hvordan ved man at man skal bruge kvadratsætninger på det tidspunkt


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. oktober 2009 af Isomorphician

Hvordan ved jeg så hvad næste step er ? Hvis samme led går igen i tæller og nævner, kan det forkortes væk.

Og til fremtiden hvordan ved man at man skal bruge kvadratsætninger på det tidspunkt ? Erfaring...
 


Svar #7
26. oktober 2009 af vavsdvsdvsvs (Slettet)

Kan det passe det hele ender med at blive 4 brøkstreg 3


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. oktober 2009 af Isomorphician

(4(x - y)2)/(3(x - y)(x + y)) =

(4(x - y)(x - y))/(3(x - y)(x + y))

forkort (x - y) væk:

(4(x - y))/(3(x + y))


Skriv et svar til: Hjælp til løsning af forkortning af brøk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.