Matematik

løsning på en ulighed?

27. oktober 2009 af YodawgYowwwwwww (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle :)

Jeg har 2 delopgaver, jeg gerne vil stille spørgmål ved. Den første har jeg lavet en fejl ved, håber i kan spotte hvad det er. Den anden er jeg i tvivl om hvordan man griber an :)

Nr.1

Jeg skal beregne afstanden fra tangenten y = -4x + 9 og punktet Q(-2,3).

Den formel jeg har valgt at benytte, er dist.-formlen:

l <-- numerisk værdi tegn, ved ikke hvordan man laver det : P

dist(P,m) = ( l ax + by + c l) / (kvadratrod(a2+b2))

Jeg har omskrevet tangentligningen til:

4x + y - 9 = 0.

Så har jeg regnet og indsat .

Jeg får afstanden til 0,82.

En af mine kammerater har brugt en anden formel, men har får kvadratrod(13), som facit.. Hans facit ser mere rigtigt ud, men jeg synes da ikke jeg gør noget forkert i mine udregninger. Indsætter jo bare. Hvad er fejlen?:)  

nr. 2

En stykkevis lineær funktion f har regneforskrift

f(x) = -2x - 1        for  x mindre eller lig 1        og 0,6x - 3,6 for x > 1.

^ Jeg kan ikke finde ud af at skrive det op pænt herinde på siden, men burde være til at forstå :)

Jeg skal bestemme værdimængden for f. Hvordan kan jeg gøre det? Synes det er svært når man har 2 forskrifter.

Det samme problem har jeg her:

Løs f(x) mindre eller lig g(x).

g(x) har jeg regnet itl at være lig:

g(x) = -0,05x + 2,9.

Håber nogen kan hjælpe mig. Jeg har prøvet selv. Det er meget det med at det er 2 funktioner i en der gør at jeg finder det svært.


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. oktober 2009 af peter lind

Din metode i 1. er rigtigt. Dit resultat ser faktisk mere rigtig ud end din kammerats. Hvad får dig til at mene at din kammerats resultat er bedre?

2 Lav en graf, så kan du meget bedre se det. Se på hvad funktionsværdierne er i 1 og se på hvad der sker når x går mod henholdsvis  minus uendelig og uendelig.

3. Løs de to uligheder hvor du først forydsætter at x er højst 1  og senere størren 1.


Svar #2
27. oktober 2009 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

hej peter :) Og tak for svar.

Det er nok mere det at han vidst bruger en formel vi førhen har arbejdet med, engang i 1.g, måske afstandsformlen tror jeg? Og den her formel stod bare i bogen, så har ikke anvendt den før, så det var nu bare mere det.

Til 2, okay, det endte jeg faktisk også med at gøre :) Men tænkte på, af ren nysgerrighed. Hvordan kunne man så have gjort det?

3. Okay, så du mener at først løser jeg uligheden, hvor jeg anvender den ene ligning, så løser jeg uligheden hvor jeg anvender "den anden" f(x) ligning?


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. oktober 2009 af peter lind

3.  JA


Skriv et svar til: løsning på en ulighed?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.