Dansk Historieopgave

levevilkår, Moderne Gennembrud

28. oktober 2009 af Nickilr (Slettet)

Hej Folkens!

Jeg skal skrive dansk/historie-opgave over tiden 1870-1890, altså Det Moderne Gennembrud. Jeg har valgt emnet landarbejdernes levevilkår med særligt henblik på husmændene, som kun ejede en meget lille jordlod og havde en ringe levestandard. Jeg har valgt teksten "Knokkelmanden" af Henrik Pontoppidan og en historisk kilde, der også beskriver vilkårene for husmænd, både omkring deres barndom med børnearbejde helt frem til ægteskab.

- Mit spørgsmål er nu: skal jeg stille husmændenes vilkår op mod de andre landarbejderes; gård- og godsejeres, eller mod levevilkårene for dem i byerne? eller skal jeg blot fordybe mig i husmændene og derved ikke stille det op imod andre?

Jeg er lidt i knibe, føler jeg, da vi skal i gang i morgen og ikke har fået meget vejledning af lærere. Hvis I har skrevet noget lignende, kunne jeg være yderst interesseret i at læse det for at få en fornemmelse af, hvordan det skal bygges op.

På forhånd tak!


Brugbart svar (3)

Svar #1
28. oktober 2009 af Mads1980 (Slettet)

Det kommer an på hvad din problemformulering er

Ønsker du at arbejde med industrialisering og urbanisering? - Så kunne en komparativ analyse hvor du stiller din kilde om mod noget tilsvarende for en industriarbejder bosiddende i byen være en mulighed.

Ønsker du alene at arbejde med landarbejdernes vilkår, må du have fat i et andet kildemateriale. Er det en mulighed, kunne det være interessant at belyse hvordan det gik de landmænd der så at sige "blev tilbage" i takt med øget industrialisering og arbejdsdeling.  


Svar #2
28. oktober 2009 af Nickilr (Slettet)

Jeg tror, jeg snupper den sidste mulighed, da jeg har en sådan kilde liggende faktisk.Jeg havde bare lidt svært ved lige at vurdere, hvordan det kunne gribes an.

- jeg takker meget!


Skriv et svar til: levevilkår, Moderne Gennembrud

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.