Matematik

Bjergets top

29. oktober 2009 af ingstrupefterskole (Slettet) - Niveau: 10. klasse

En mand står ti meter for foden af et bjerg, hvor bjergets øst-side er helt lodret. Han vil derfor bruge trigonometri for at regne bjergets højde ud. Han ved, at der er en vinkel, fra der hvor han står, og op til bjergets top på 75°. Cosinus til en vinkel i en retvinklet trekant er lig den hosliggende katete delt med hypotenusen.

jeg har vedlagt et billed for bedre at kunne forklare det...

Vedhæftet fil: Unavngivet.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
29. oktober 2009 af Hindsborg (Slettet)

Hypotenusen er i dette tilfælde den direkte fugleflugtvej til bjergets spids. Så cosinus kan du ikke bruge.

Tag hellere og kigge lidt på tangents. Tan(V) = Modstående / hosliggende.

Manden står i et hjørne, så bjergryggen er den modstående katete og afstanden til bjerget er den hosliggende katete.

isolerer vi så den modstående (højden af bjerget) får vi:

Tan(V) * hosliggende = modstående

Tangents(75º) • 10 meter = bjergryggen.


Skriv et svar til: Bjergets top

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.