Matematik

lidt svær opgave, hjælp bedes..

29. oktober 2009 af Alkymisten (Slettet)

Funktinerne f, g og h er løsninger til differentialligningen y '=3x-12. Bestem en forskrift for hver af dem, når f(1)=5, g(1)=4 og h(1)=3.

Hjælp?


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. oktober 2009 af NejTilSvampe

 du skal vel bare integrere og så finde konstanterne i hhv. f, g og h?


Brugbart svar (1)

Svar #2
29. oktober 2009 af mathon

y = (3/2)x2 - 12x + k

f(1)  = (3/2)·12 - 12·1 + k = 5
          -(21/2)  + k = 5
          k = 31/2
f(x) = (3/2)x2 - 12x + (31/2)
 

g(1) = (3/2)x2 - 12x + k
                                                         beregn selv k for funktionerne g og h
h(1) = (3/2)x2 - 12x + k


Svar #3
29. oktober 2009 af Alkymisten (Slettet)

hvad skal der stå i stedet for y når jeg skriver det ind på lommeregneren? og skal integrere? jeg kan jo ikek skrive 3y=12 og så integrere?


Svar #4
29. oktober 2009 af Alkymisten (Slettet)

Shit sorry!!opgaven lyder:

Funktinerne f, g og h er løsninger til differentialligningen y '=3y-12. Bestem en forskrift for hver af dem, når f(1)=5, g(1)=4 og h(1)=3.


Svar #5
29. oktober 2009 af Alkymisten (Slettet)

Men jeg får at ∫3y-12dx= (3/5)x5-12x så gåt jeg ud fra at jeg indsætter og æøser som #2?


Svar #6
29. oktober 2009 af Alkymisten (Slettet)

har fundet ud af det...


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. oktober 2009 af NejTilSvampe

#4 - ah okay var også lidt forvirret over du brugte udtrykket differentialligning, selvom det strengt taget jo er en form for differentialligning I guess :P


Brugbart svar (0)

Svar #8
30. oktober 2009 af mathon

y ' = 3y - 12

y' + (-3)y = -12

integrationsfaktor = e∫-3dx = e-3x                                   hvormed der multipliceres

e-3x·y' + e-3x·(-3)y = -12·e-3x                                        som omskrives til

(e-3x·y)' = -12·e-3x                                                                           som integreres med hensyn til x på begge sider

∫(e-3x·y)'dx = -12∫e-3xdx

e-3x·y = 4·e-3x + C                                                        divider med e-3x

y = Ce3x + 4

.........
f(x) = Ce3x + 4

gennem (1,5)

5 = Ce3·1 + 4

1 = Ce3

C = e-3

hvoraf
f(x) = e-3·e3x + 4

                       f(x) = e3x-3 + 4

.............

beregn selv C for g(x) og h(x)


Skriv et svar til: lidt svær opgave, hjælp bedes..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.