Matematik

Vektorer i 3D

31. oktober 2009 af Jone (Slettet)

Hej alle

Jeg sidder med en opgave, jeg har svært ved at forstå. Håber en af jer kan hjælpe mig med at komme i gang. Tak

Opg.

Siderne i en trekant ligger på linjerne med ligningerne

m1= x-y = 9  ,  m2= 13x +7y +43= 0 ,  m3=9y + x =39

Bestem koordinaterne til trekantens vinkelspidser.

Skal man ikke først aflæse vektor a og b ud fra ligningerne? Altså i m1 er a = 1 og b = 1 , i m2 er a = 13 og b = 7 og i m3  er a = 1 og b = 9


Brugbart svar (1)

Svar #1
31. oktober 2009 af mathon

2D

da alle tre linjer ligger i xy-planen!


Svar #2
31. oktober 2009 af Jone (Slettet)

Ups Sorry

Det er rigtigt. :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
31. oktober 2009 af mathon

find skæringespunktet mellem linjerne to og to


Brugbart svar (0)

Svar #4
31. oktober 2009 af mathon

eksempelvis:

m1:    7x - 7y = 63
m2:  13x + 7y = - 43                         ligningerne adderes

        20x = 20
            x = 1                                      som indsat i x - y = 9 giver

        1 - y = 9
         y = -8
dvs
     skæringspunktet mellem m1 og m2 er (1,-8)
 


Svar #5
31. oktober 2009 af Jone (Slettet)

Er det med vijle du har skrevet m1: 7x - 7y = 63 fordi jeg har skrevet m1= x-y = 9

Dvs jeg skal finde skæringspunkter mellem m1 og m2 og mellem m2 og m3?


Svar #6
31. oktober 2009 af Jone (Slettet)

Når du løser to ligninger med to ubekendte, vil du så ik' være sød at skrive alle mellemregninger til dem. For det er noget tid siden jeg har arbejdet med to to med to ubkendte. tak

Nu ved jeg ikke hvordan du har fået 20x=20   kan du forklar det

m1: 7x - 7y = 63      m2: 13x + 7y = - 43

20x = 20
x = 1


Brugbart svar (1)

Svar #7
31. oktober 2009 af mathon

m1:   7x - 7y = 63                                             din ligning ganget igennem med 7
m2: 13x + 7y = - 43                                          ligningerne adderes (venstre med venstre og højre med højre

        20x = 20                                                   divider med 20 på begge sider
x = 1 som indsat i x - y = 9 giver

1 - y = 9
y = -8
dvs
skæringspunktet mellem m1 og m2 er (1,-8)


Brugbart svar (1)

Svar #8
31. oktober 2009 af mathon

m1:    -x + y = -9                                      din ligning ganget igennem med -1
m3:    x + 9y =39                                      adder ligningerne

               10y = 30                                    divider med 10
                  y = 3                                       som indsat i x-y = 9 giver
                x-3 = 9                                      adder 3
                x =12
skæringspunktet mellem m1 og m3 er (12,3)


Svar #9
31. oktober 2009 af Jone (Slettet)

Tusind tak Mathon.

Nu mangler vi kun et skæringspunkt ik'? For en trekant har jo tre vinkelspidser

Så hvilket skæringspunkt mangler vi? Altså mellem hvilke ligninger skal jeg finde det sidste skæringspunkt?


Brugbart svar (0)

Svar #10
31. oktober 2009 af mathon

m3:     -13x - 117y  = -507                                    din ligning ganget igennem med -13
m2:      13x + 7y = - 43                                         adder ligningerne

               -110y = -550                                          divider med -110
                    y = 5                                                 som indsat i 9y + x = 39 giver
                   9·5 + x = 39    
                   x = -6                           
               
skæringspunktet mellem m2 og m3 er (-6,5)


Svar #11
31. oktober 2009 af Jone (Slettet)

Takkkk :)))


Svar #12
31. oktober 2009 af Jone (Slettet)

Mathon jeg sidder og prøver på at finde skæringspunktet mellem m3 og m2. Jeg har fået y til 3,74

Jeg har prøvet på at tjekke det igennem flere gange. Men kan ikke se min fejl. Kan du rette den?

Altså jeg isolere x i m3 = 9y+x=39 --> x= 9y-39  

x=9y-39 indsættes i m2= 13x+7y+43=0 og fås

13(9y-39)+7y+43=0

117y-507+7y+43=0

124y=507-43

124y=464

y=3,74

Hvorfor får jeg ikke det samme resultat som du har fået?


Svar #13
31. oktober 2009 af Jone (Slettet)

har fundet fejlen, Ellers tak


Skriv et svar til: Vektorer i 3D

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.