Matematik

Cirkler (skærings punkt)

01. november 2009 af Milll (Slettet)

 Hej allesammen, kan nogle hjælpe mig med at lave denne opgave

Cirklerne c1 og c2 har ligningerne

c1: x2 + y2 - 12x + 2y = -33  , c2: x2 + y2 + 2x - 6y = 26

Vis, at cirklerne skærer hinanden


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. november 2009 af Exupery (Slettet)

To ligninger med to ubekendte..

Findes der en løsning, skærer de hinanden.


Svar #2
01. november 2009 af Milll (Slettet)

 hvordan laver jeg det?


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. november 2009 af Exupery (Slettet)

Hvis du er doven, kan du jo bruge din lommeregner, den regner det hele ud på to sek.. Ellers må du i gang med at regne og se, om du kan få fat i en løsning.


Svar #4
01. november 2009 af Milll (Slettet)

...


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. november 2009 af Exupery (Slettet)

Du skal jo finde begge to, men hvis der findes et x, der opfylder begge ligninger, så findes der også et y, så det er i princippet nok at finde den ene.

Men du kan fint solve den. Prøv at skrive:

solve(x2+y2-12x+2y=-33 and x2+y2+2x-6y=26, {x,y})

Så skulle den gerne komme med en løsning og så kan du i princippet konkludere, at cirklerne skærer hinanden i netop det punkt.

Men du kan også vælge at regne opgaven i hånden.


Svar #6
01. november 2009 af Milll (Slettet)

 når jeg solve det, får jeg ingen tal, der står bare false


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. november 2009 af mathon

find først radierne


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. november 2009 af mathon

cirklen: x2 + y2 + 2mx + 2ny + q = 0

har centrum C(-m,-n) og radius r = √(m2+n2-q)


Svar #9
01. november 2009 af Milll (Slettet)

 er det ikke nemmere at benytte solve, når man kan d? problemet er bare at min lommeregner regner d ikke ud, hvad gør jeg :(


Brugbart svar (0)

Svar #10
01. november 2009 af Exupery (Slettet)

Det er, fordi dine cirkler ikke skærer hinanden. Står der ikke i opgaven, at de IKKE skal skære hinanden? Så er false det rigtige svar, ingen løsninger, ingen skæringer.


Svar #11
01. november 2009 af Milll (Slettet)

 nej der står ikke sådan noget i opgaven, kan ikke tro at der ikke er en resultat til opgaven


Brugbart svar (0)

Svar #12
01. november 2009 af Exupery (Slettet)

Jeg kunne bare huske opgaven, så jeg søgte lidt efter den...

Se:

https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=591106


Brugbart svar (0)

Svar #13
01. november 2009 af Julle1007 (Slettet)

Hej

Jeg er ikke sikker på det her, men umiddelbart ville jeg få x^2+y^2 til at stå for sig selv og så sætte de to ligninger overfor hinanden og løse dem som to ligninger med to ubekendte. Dvs. du f.eks først finder hvad x er, (det bliver et udtryk hvor y også er med) og bagefter isolerer y og sætter det udtryk du har fået ind på x's plads. Så får du et tal, og bagefter kan du så finde det tal x er:)


Brugbart svar (0)

Svar #14
01. november 2009 af mathon

cirkelskæring i elementær geometri:

i nedenstående betyder c afstanden mellem de to cirkelcentre.
Det forudsættes - som det er tilfældet i opgaven - at radierne er forskellige, R og r

hvis
        c < R - r ligger den mindste cirkel inde i den store uden fælles punkter
                     
        c = R - r ligger den mindste cirkel inde i den store og cirklerne har indre tangering - dvs ét
                       skæringspunkt

        R - r < c < R + r har cirklerne overlap og to skæringspunkter

        c = R + r har cirklerne ydre tangering - dvs ét skæringspunkt

        c > R + r ligger cirklerne helt adskilt uden fælles punkter
       


      


Brugbart svar (0)

Svar #15
01. november 2009 af Exupery (Slettet)

#14 Men det betyder jo ikke, at man ikke blot kan nøjes med at løse et ligningssystem. Jeg ved godt, at der er langt mere forståelse i din forklaring, men det andet giver lige så mange point til eksamen. De to cirkler har ikke noget skæringspunkt, for der findes ingen skæringer imellem dem.


Svar #16
01. november 2009 af Milll (Slettet)

Min er ikke det samme opgave, i min står der "VIS, AT CIRKLERNE SKÆRE HINANDEN" 


Brugbart svar (0)

Svar #17
01. november 2009 af Exupery (Slettet)

Det må være en fejl så. Vi er enige om, at ligningerne i de to opgaver, er de samme, og vi har begge regnet efter på lommeregneren og set, at der ikke findes nogen løsninger til ligningssystemet. Nu er det godt nok lang tid siden, jeg har regnet med geometri og vektorer, men alt andet lige vil jeg ikke mene, at der er nogen skæringer imellem cirklerne.


Brugbart svar (0)

Svar #18
01. november 2009 af mathon

i fuld overensstemmelse med

C1(6,-1) og C2(-1,3) samt R = 6 og r = 2
og dermed
R + r = 8

c = |C1C2| = √((6-(-1))2+(-1-3)2) = √(65) > 8 = R + r


Brugbart svar (1)

Svar #19
02. november 2009 af mathon

...jeg er helt enig i, at det i eksamenssituationen
gælder om,
at finde den hurtigst pointgivende løsning,
hvilket vel ikke udelukker,
at man i hverdagen kan arbejde med overblik i sine afleveringer.


Brugbart svar (0)

Svar #20
02. november 2009 af Exupery (Slettet)

#19 Naturligvis ikke. Det er da på det kraftigste at anbefale.


Skriv et svar til: Cirkler (skærings punkt)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.