Matematik

Vektorer i 2D

02. november 2009 af Jone (Slettet)

Hej alle

Har en opgave i vektorer, som jeg er usikker på. Nogen der kan hjælpe? Tak

Opg.

Bestem konstanterne s og t så c = s * a + t * b

a = (3,-1= , b = (1,2) , c = (-4,2)


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. november 2009 af MN-P (Slettet)

Den opgave må du skrive

(-4,2)=s*(3,-1)+t*(1,2)

-4=3s+t

2=-s+26t     


Svar #2
02. november 2009 af Jone (Slettet)

MN-P

Jeg har tjekket og får ikke 2= -s+26t. Men -s+2t =2

Hvor får du 26t fra? Vi siger jo (s*-1) + (2*t) = 2


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. november 2009 af MN-P (Slettet)

Det 6-tal er en slåfejl, som jeg ikke har lagt mærke til. Godt du så den. Tak


Svar #4
02. november 2009 af Jone (Slettet)

Selv tak. Det er i orden.

Jeg har faktisk fundet værdien for s og t. Jeg tænkte på om du ikke kunne se om de er rigtige?

Altså t = -3s-4  og s = -1,43

Jeg vil også spørge. Når man har fundet værdien for s og t. Så er det resultatet ik'? Mere skal man ikke.


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. november 2009 af mathon

se

Vedhæftet fil:vektoropløsning_1.doc

Svar #6
02. november 2009 af Jone (Slettet)

Mathon hvordan har du fået -3s +6t = 6 af 3s + t = -4. Og hvordan får du efterfølgende 7t= 2? For det jeg har gjort er isolere t i 3s +t = -4 og får t = -3s -4 som indsættes i 3s +t = -4 giver s = (-10)/7

Men kan du forklare hvordan du kommer frem til t = 2/7


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. november 2009 af mathon

jeg har fået -3s + 6t = 6
af
   -s + 2t = 2   ved at gange igennem med 3


Svar #8
02. november 2009 af Jone (Slettet)

Ok. Men hvorfor ganger du -s  +2t = 2 med 3? Vi skal jo bare isolere t i 3s +t = -4 og får t = -3s -4. Er det ikke godt nok? Men så får du 7t=2. Hvor får du 7t fra. Du har jo fået -3s + 6t = 6   6t her.

Jeg synes du gøre det mere kompliceret end det egentlig er. For når jeg isolere t i 3s +t = -4 får jeg t = -3s -4 som indsat i 3s +t = -4 giver s = (-10)/7. Det samme som du har fået. Men jeg vil gerne forstå din metode. Derfor vil jeg meget gerne have du skriver lidt flere mellemregninger til det, ellers forstår jeg det ikke rigtigt. Tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. november 2009 af mathon

lige store koefficienters medtode
eller
som jeg kalder den: modsatte koefficienters metode


Svar #10
02. november 2009 af Jone (Slettet)

Ok det er første gang jeg hører det. Har aldrig hørt det før. Men har du mulighed for at skrive flere mellemregninger til opgaven, så det bliver overskueligt og regneligt for mig? :)


Brugbart svar (0)

Svar #11
02. november 2009 af mathon

medtode →  metode


Brugbart svar (0)

Svar #12
02. november 2009 af mathon

ved løsning af to ligninger med to ubekendte (begge af 1. grad)
anvises i folkeskolens bøger
substitutionsmetoden, som er let forklarlig, så længe der skal substitueres
et udtryk af formen

                 y = x + 3

men så snart udtrykket er af formen
  
                 y = (2/3)x + 4/13    hvad oftest er tilfældet i gymnasial sammenhæng,

går det rivende galt, fordi eleverne ikke mestrer brøkregning.

Derfor læg substitutionsmetoden lidt væk
og
lær dig lige store koefficienters metode, hvor du undgår fagligt halsbrækkende brøkregning.


Svar #13
03. november 2009 af Jone (Slettet)

Jeg har faktisk ikke lært to ligninger med to ubekendte af 1. grad i folkeskolen. Det var først i gymnasium vi blev introduceret til det. Men det var også på et højere niveau end folkeskolen. Selvfølgelig. Men hvis man ikke har lært det fra bunden af, kan man heller ikke forstå det på et højere niveau. Men ærligt, det er første gang jeg hører "lige store koefficienters metode". Jeg ved ikke hvad det går ud på. Men anyway Tak for din hjælp. Prøver lige at sidde med din regning af opgaven, og ser om jeg kan finde ud af det.


Brugbart svar (0)

Svar #14
04. november 2009 af MN-P (Slettet)

-4=3s+t

2=-s+2t

t=-4-3s indsættes

2=-s+2(-4-3s)

2=-s-8-6s

10=-7s

s=-10/7=-1 3/7

t=-4-3*(-10/7)

t=-4+30/7=2/7

Lige store koeficienters metode

-4=3s+t

2=-s+2t

Som du ved er det på højre side af = lige så stort som det på venstre side.

Man kan gange alle led med samme tal og lægge lige meget til på begge sider af =, det sidste betyder også at man kan lægge to lige store udtryk til på hver sin side af =

Ideen bag lige store koeficienters metode er at skaffe to ligninger, hvor der er lige mange af den ene ubekendte i de to ligninger.

Derefter lægge slignigerne sammen/trækkes fra hinanden, så der ikke er flere af denne ubekendte tilbage.

Man har nu fået en ligning med en ubekendt

-4=3s+t

2=-s+2t

Jeg ønsker at få 2t i begge ligninger og ganger derfor den nederste igennem med 2

-4=3s+t ⇒ -8=6s+2t

                    2=-s+2t    trækker den nederste fra den øverste

                  -10=7s+0t

s=-10/7

Håber det kan hjælpe dig, for denne løsningsmetode kan spare dig for at skulle regne med brøker i ligningerne


Svar #15
04. november 2009 af Jone (Slettet)

Tak for din indsats. :)


Skriv et svar til: Vektorer i 2D

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.