Matematik

Vektorer og analytisk geometri

03. november 2009 af Jone (Slettet)

Hej alle

Har brug for hjælp til en opgave i vektorer. Håber nogen kan hjælpe? Tak

Opg.

I en trekant ABC er A(-2,5) , B(2,1)  og C(-1,0)

Bestem koordinatsættet til højdernes fælles skæringspunkt.


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. november 2009 af mathon

lav en tegning til at få overblik ud fra:

ha har BC som retningsvektor og går gennem A(-2,5)

hvoraf du finder ligningen for den linje, som indeholder linjestykket ha

hb har AC som retningsvektor og går gennem B(2,1)

hvoraf du finder ligningen for den linje, som indeholder linjestykket hb


højderne skærer hinanden i samme punkt, hvorfor du kun behøver to højder til bestemmelse af højdernes fælles skæringspunkt


Svar #2
03. november 2009 af Jone (Slettet)

Men skal jeg ikke finde normalvektoren til BC først? Hvis ja hvordan?


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. november 2009 af mathon

BC = [-1-2,0-1] = [-3,-1]                AC = [-1-(-2),0-5] = [1,-5]

ligningen for den linje, som indeholder linjestykket ha:

        -3(x-(-2)) + (-1)(y-5) = 0
eller      3x + y = -1

ligningen for den linje, som indeholder linjestykket hb:

         1(x-2) + (-5)(y-1) = 0
eller      x - 5y = -3


Brugbart svar (1)

Svar #4
03. november 2009 af mathon

rettelse til #1

lav en tegning til at få overblik ud fra:

ha har BC som normalvektor og går gennem A(-2,5)

hvoraf du finder ligningen for den linje, som indeholder linjestykket ha

hb har AC som normalvektor og går gennem B(2,1)

hvoraf du finder ligningen for den linje, som indeholder linjestykket hb


højderne skærer hinanden i samme punkt, hvorfor du kun behøver to højder til bestemmelse af højdernes fælles skæringspunkt


Svar #5
03. november 2009 af Jone (Slettet)

Ups en fejl i opgaven. Der skal stå C(-1,6) i stedet for C(-1,0). Det var bare en tastefejl. :)


Svar #6
03. november 2009 af Jone (Slettet)

Dvs. jeg får [-1-2, 6-1] =[-3,5] så ligningen for den linje, som indeholder linjestykket ha:

-3(x+2)+5(y-5) = 0 ?


Svar #7
03. november 2009 af Jone (Slettet)

AC = [-1+2,6-5] = [1,1]  så ligningen for den linje, som indeholder linjestykket hb: 1(x-2) + 1(y-1) = 0 ?


Brugbart svar (1)

Svar #8
03. november 2009 af mathon

#3 korrigeret i overensstemmelse med nye informationer i #5

BC = [-1-2,6-1] = [-3,5]             AC = [-1-(-2),6-5] = [1,1]

ligningen for den linje, som indeholder linjestykket ha:

              -3(x-(-2)) + 5(y-5) = 0
eller           3x - 5y = -31

ligningen for den linje, som indeholder linjestykket hb:

              1(x-2) + 1(y-1) = 0
eller           x + y = 3


Svar #9
03. november 2009 af Jone (Slettet)

Tak :) Så skal jeg sætte de to ligninger lig med hinanden og finde skæringspunktet?


Brugbart svar (1)

Svar #10
03. november 2009 af mathon

   I:   3x - 5y = -31
   II:  5x + 5y = 15                     I og II adderes

   8x = -16
   x = -2                                    som indsat i x + y = 3 giver

    -2 + y = 3
    y = 5
 

   Højdernes fælles skæringspunkt
                 S =(-2,5)


Svar #11
03. november 2009 af Jone (Slettet)

 Lige et spørgsmål. Her -3(x-(-2)) + 5(y-5) = 0 har fået  3x - 5y = -31  Dvs -5y  Men jeg får det til 5y fordi der står jo + 5(y-5)

Kan du forklare det?


Brugbart svar (1)

Svar #12
03. november 2009 af mathon

-3(x-(-2)) + 5(y-5) = 0

-3(x+2) + 5(y-5) = 0                ganges igennem med -1

3(x+2) - 5(y-5) = 0

3x + 6 - 5y + 25 = 0

3x - 5y = -31


Skriv et svar til: Vektorer og analytisk geometri

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.