Matematik

Tangenthældning og grafer???

05. november 2009 af sofiehhh (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej!!

Det forholder sig således, at jeg har fået stillet denne opgave, og jeg ved ikke hvordan jeg skal gribe den an?

"For grafen for funktionen gælder, at tangentens hældning i ethvert punkt er proportional med x^2.

Bestem en forskrift for f, når grafen går gennem (1,-1) og tangenthlædningen i dette punkt er 3."

Har forsøgt at indtegne x^2 i TI-interactive-programmet og lavet en tangent i (1,1).

Men er det overhoved rigtigt?

Og hvordan kommer jeg videre?

Vil værdsætte ALT hjælp!


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. november 2009 af mathon

"For grafen for funktionen gælder, at tangentens hældning i ethvert punkt er proportional med x^2
betyder, at

     f '(x) = k·x2

"...grafen går gennem (1,-1) og tangenthlædningen i dette punkt er 3."
betyder, at

     f '(1) = k·12 = 3
hvoraf

     k = 3
med andre ord

    f '(x) = 3x2

   y = f(x) = ∫3x2dx = x3 + k    gennem (1,-1)
hvoraf
   -1 = 13 + k
    k = -2

og dermed
forskriften for f:
                                         f(x) = x3 - 2
 


Svar #2
05. november 2009 af sofiehhh (Slettet)

Hvad indikerer "k"?


Svar #3
05. november 2009 af sofiehhh (Slettet)

Et lille problem: vi har ikke lært om integral..
Så det kan jeg ikke benytte.. Kan den løses på en anden måde, evt? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. november 2009 af mathon

er proportional med = k gange ....


Svar #5
05. november 2009 af sofiehhh (Slettet)

 Okay...

Tusind tak for indsatsen, men jeg er bange for at mit niveau er for lavt til at kunne benytte det.. :/


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. november 2009 af mathon

man har jo lov at gætte en stamfunktion,
dvs
den funktion som differentieret giver 3x2

den skal jo hedde
noget med
k·x3 + K
som du så mengelerer på plads til det passer

værre er det jo ikke


Skriv et svar til: Tangenthældning og grafer???

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.