Matematik

funktion? hjælp...

08. november 2009 af denhoss (Slettet)

givet funktionen f(x) = 0,5 * x^3 - x + 1

find tangentens ligning i punktet (xo,f(xo)), når xo = -1

dermed skal jeg også finde skæringspunktet med grafen for f(x) og tangentens ligning i dette punkt.

en der kan give mig en hjælpehånd?


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. november 2009 af Exupery (Slettet)

x0=-1

f(-1)=y

f'(-1)=a

y=ax+b

Indsæt og beregn b.


Svar #2
08. november 2009 af denhoss (Slettet)

altså kan du ikke give en bedre forklaring? :S


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. november 2009 af Yow! (Slettet)

indsæt -1 i den ikke afledede funktion og beregn f(x)......  her får du y

indsæt -1 i den afledede funktion og beregn f'(x)...... her får du a

alt i alt har du en ligning der hedder

y = ax + b

du indsætter y, a, og x og isoler den ubekendte, dvs. b....


Svar #4
09. november 2009 af denhoss (Slettet)

kan du give et eksempel?


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. november 2009 af Exupery (Slettet)

Altså opgaven kan snart ikke udpensles mere.

Først bereger du f(-1)

f(-1)=0,5*(-1)^3-(-1)+1=-0,5

Så beregner du f'(-1)

f'(x)=1,5x^2-1

f'(-1)=1,5*(-1)^2-1=0,5

Og nu kan du så vælge, om du vil indsætte i

y=ax+b

eller

y=f'(x0)(x-x0)+f(x0)

Vi prøver den sidste, fordi det er måske nemmest at overskue

y=0,5*(x-(-0,5))-0,5

y=0,5*(x+0,5)-0,5

y=0,5x+0,25-0,5

y=0,5x-0,25

eller hvis vi havde indsat i den anden

-0,5=0,5*(-0,5)+b

-0,5=-0,25+b

-0,25=b

således at

y=0,5x-0,25

Altså kan du benytte hvilken en af ligningerne du vil.


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. november 2009 af mathon

rettelse
f(-1) = 0,5*(-1)^3-(-1)+1=-0,5   →  -0,5 + 1 + 1  = 2 - 0,5 = 1,5

y = f '(-1)·(x-(-1)) + f(-1)

y = 0,5(x+1) + 1,5

                   y = 0,5x + 2


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. november 2009 af Exupery (Slettet)

And don't make the same mistake as I did!

#6 Tak.


Skriv et svar til: funktion? hjælp...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.