Kemi

find pH værdien ud fra 0,1 M FeCl3

10. november 2009 af Nicolai1991 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Som overskriften lyder - find pH-værdien ud fra 0,1 M FeCl3

Hvordan griber jeg dette an? skal muligvis igennem en kemiprøve imorgen, så tager naturligvis kærligt i mod gode råd.

MVH


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. november 2009 af Darwin (Slettet)

#0.

Mener du pH-værdien af 0.1 M FeCl3(aq)?

FeCl3(aq) danner en sur opløsning.

FeCl3(aq) + 6H2O(l) → [Fe(H2O)6]3+(aq) + 3Cl-(aq)

[Fe(H2O)6]3+(aq) + H2O(l) → [Fe(H2O)5OH]2+ + H3O+(aq)   {pKs = 10-2.2 (25ºC)}

Dvs. pH = -log((-Ks + √(Ks2 + 4·Ks·cs))/2) = 1.654.


Svar #2
10. november 2009 af Nicolai1991 (Slettet)

Tak! ,,, det ser enormt indviklet ud. Først af alt:

- Hvordan bestemmer du [Fe(H2O)6]3+(aq) + 3Cl-(aq), ud fra så lidt information?

- Hvordan finder du pKs-værdien?

- Er der ikke en mere simpel måde, som er tilladt at bruge på B-niveau, at udregne pH på? (pH=-log(H30+))


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. november 2009 af Darwin (Slettet)

#2.

Typo: Der skulle have stået pKs = 2.2 (25 ºC).

Jern(III)ioner danner hexaaquakomplekser i vandig opløsning. Hexaaquaferrat(III)ionen regnes for at være monoprotisk. pKs-værdien findes ved tabelopslag, hvor pKs = 2.2 ⇒ Ks = 10-2.2. pH-værdien udregnes med den i #1 angivne formel idet syren er middelstærk (pKs = 2.2).

Det er en opgave som næppe stilles på gymnasiel b-niveau. Det kræver kendskab til, at jernioner komplekserer i vandig opløsning. Som en approksimation kan du imidlertid sige pH = -log(cs) = -log(0.1) = 1. Denne approksimation er bare ikke særlig holdbar i det konkrete tilfælde.


Svar #4
10. november 2009 af Nicolai1991 (Slettet)

Endnu engang, mange tak.

Hvis man så får opgivet, at der er blevet brugt 10 mL NaOH på en graf mod en 0,1 M svag syre, som naturligvis er ukendt, og man så skal bestemme pH i pKs - hvordan skal det gribes an? .... pH=pKs i ækvivalenspunktet? En ven har formidlet det til mig, så jeg har svært ved at forkare det velformulerende og specifikt.


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. november 2009 af Darwin (Slettet)

#4.

Det kommer lidt an på titreringssystemet. Betragt reaktionen

HA(aq) + OH-(aq) → A-(aq) + H2O(l)

med ét ækvivalenspunkt (HA svarer til den ukendte syre og A- svarer til den korresponderende base). Henderson-Hasselbalch-ligningen ("bufferligningen") fortæller for en monoprotisk syre, at:

pH = pKs + log([A-]/[HA])

I det tilfælde hvor [HA] = [A-] ser vi, at pH = pKs, thi log(1) = 0. Dvs. ved halv-neutralisation svarer pH numerisk til pKs.

Eller forklaret i almindelige termer: hvis ækvivalenspunktet nås efter at have titreret med 10.0 mL NaOH, så findes pKs ved at aflæse pH-værdien på titreringsgrafen (pH som funktion af tilsat NaOH) ved 5.0 mL tilsat NaOH.


Svar #6
10. november 2009 af Nicolai1991 (Slettet)

Tak for din tid!


Skriv et svar til: find pH værdien ud fra 0,1 M FeCl3

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.