Matematik

sætte to funktioner lig hinanden

11. november 2009 af sbt (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej,

Jeg skal finde ligevægtsprisen, og ved at de to funktioner sættes lig hinanden.
Men jeg bliver ved med at få det forkerte svar.
Nogle der kan hjælpe?

0,09 x^2 - 9x + 420 = 519

På forhånd tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
11. november 2009 af mathon

0,09x2 - 9x - 99 = 0


Brugbart svar (1)

Svar #2
11. november 2009 af miluiel (Slettet)

0,09 x^2 - 9x = 519-420

x^2 - 9x = 99/0,09
x^2 - x = 1100/9
x^2 - x= 122,22

du kan bruge nulreglen herfra, og sætte x udenfor parentes


Svar #3
11. november 2009 af sbt (Slettet)

Great, det der var alletiders tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #4
11. november 2009 af mathon

den nulregel var vist en "smutter"

...........

0,09x2 - 9x - 99 = 0

(1/100)x2 - x - 11 = 0

d = (-1)2 - 4·(1/100)·(-11) = 1 + (44/100) = (144/100) = (12/10)2

√(d) = (12/10) = (6/5)

x = (-(-1) ± (6/5))/(2/100)

x = ((5/5) ± (6/5))·50

x = 110  v  x = -10


Svar #5
11. november 2009 af sbt (Slettet)

og så blev jeg i tvivl om, hvem af jer, der har ret :| ?


Brugbart svar (1)

Svar #6
11. november 2009 af goldenpearl (Slettet)

Kunne man ikke også bare løse 0,09x^2 - 9x - 99 = 0 og beregne x-værdier?


Brugbart svar (1)

Svar #7
11. november 2009 af mathon

Jo
men med mindre du bruger CAS,
bliver de følgende beregninger lettere at håndtere ved forudgående at dividere igennem med 9

og

nulreglen var et ubrugeligt råd i denne sammenhæng


Svar #8
11. november 2009 af sbt (Slettet)

okay så der skal findes nulpunkter, og da jeg ved at funktionen har begrænsningen x≥0 må ligevægtsprisen være ved x=110 og y=519


Svar #9
12. november 2009 af sbt (Slettet)

Hvorfor får jeg nogle andre resultater?

d= -92 - 4 · 0,09 · (-99)
d=116,64

x=-9 ± √116,64/2·0,09

x=-110         x=10


Skriv et svar til: sætte to funktioner lig hinanden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.